Які штрафи за неоформленого працівника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які штрафи за неоформленого працівника

Особисті фінанси
100
У сучасному світі частка державних підприємств постійно знижується, все більше і більше підприємств відходять в приватні руки. Чому так відбувається? Головна причина – ефективність управління. Товариство з обмеженою відповідальністю в переважній більшості випадків показує більш ефективну роботу, що пояснюється дуже просто. Жоден власник виробництва не буде працювати собі в збиток. Як тільки приватне підприємство стає збитковим, воно тут же стає банкрутом. Державні ж підприємства можуть роками сидіти на дотаціях, не особливо переживаючи за свою ефективність.
Які податки платить власник підприємства за свого працівника
Власник підприємства або підприємець, який наймає працівників, в обов’язковому порядку повинен платити їм зарплату не менше мінімально встановленої суми. Із зарплати необхідно платити податки в бюджет держави.
З 1 січня 2020 року в Україні розмір мінімальної зарплати становить 4723 грн в місяць. З цієї зарплати роботодавець повинен сплатити такі податки:
Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) або прибутковий податок – 18% (850,14 грн з мінімальної зарплати)
Військовий збір 1,5% (70,85 грн з мінімальної зарплати)
Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) або соціальна страховка – 1039,06 грн (платить роботодавець)
Таким чином, працівник, який одержує мінімальний розмір зарплати в 4723 грн на місяць, фактично на руки отримує 3802 грн, за вирахуванням ПДФО і військового збору. Роботодавець, який виплачує своєму працівникові мінімальну зарплату, фактично платить розмір мінімальної зарплати 4723 грн в місяць + ЄСВ 1039,06 грн на місяць, разом 5762,06 грн на місяць.
У підсумку отримуємо наступні цифри. На кожного працівника роботодавець платить 5762,06 грн на місяць, при цьому, працівник отримує на руки 3802 грн, різниця в 1960 грн йде державі в якості оподаткування. Треба визнати, що цифри виходять не зовсім адекватні – до працівника доходить приблизно дві третини тієї суми, що змушений платити роботодавець.
Нелегальні працівники
Неважко здогадатися, що така ситуація не влаштовує, ні працівника, ні роботодавця. Тому, переважна кількість ФОПів виплачують своїм працівникам мінімальний розмір зарплати, а «решту» платять в «конвертах». Оскільки з тіньової зарплати не сплачується ніяких податків, при нарахуванні пенсії в майбутньому в розрахунок буде братися тільки офіційна мінімальна зарплата.
Однак, і таке оподаткування для багатьох ФОПів є непосильною ношею, тому, часто відбувається найм працівника без його належного оформлення. Тобто, працівники наймаються нелегально, з них не сплачується ніяких податків, вся зарплата платиться в «конвертах». Такі дії є грубим порушенням законодавства і караються адміністративними штрафами.
Штрафи за нелегалів
З 1 січня 2020 роки держава встановило штраф за кожного неоформленого працівника в розмірі 30 мінімальних зарплат (30 * 4723 = 141690 грн). Такий же штраф роботодавець повинен буде заплатити за оформлення працівника на неповний робочий день, якщо при цьому працівник продовжує фактично працювати повний робочий день, а також в разі виплати зарплат в «конвертах».
Пізніше штрафні санкції були переглянуті в бік зменшення, і знижені в три рази. З 2 лютого 2020 роки за кожного працівника, оформленого на роботу не належним чином, роботодавець повинен заплатити десять мінімальних зарплат (47230 грн).
За матеріалами: CCloan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас