Запуск «Доступної іпотеки» призведе до зростання іпотечного портфеля на 30% за рік - Рожкова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запуск «Доступної іпотеки» призведе до зростання іпотечного портфеля на 30% за рік - Рожкова

Кредит&Депозит
1431
Запуск програми «Доступна іпотека» призведе до щорічного зростання іпотечного портфеля на 30%, таким чином витрати бюджету на неї за п’ять років можуть перевищити 5 млрд грн.
Про це повідомила перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова на своїй сторінці у Facebook.
«Теоретично, якщо програма діятиме 5 років, і щомісяця видаватиметься по 400 млн грн (середньомісячні обсяги видачі у 2020 році, за нашими розрахунками, становили 300 млн грн), а щорічне зростання іпотечного портфелю становитиме 30%, то за 5 років (за поточного рівня ставок) бюджет витратить на компенсацію понад 5 млрд грн. Нагадаю, у бюджеті цього року на „5−7-9“ загалом передбачено 2 млрд грн», — пише Рожкова.
За її словам, в Україні співвідношення іпотеки до ВВП — це 0,7%. За рахунок іпотеки в Україні сьогодні фінансується менше 5% угод з купівлі житла.
У чому причини:
  • банки неохоче кредитують первинний ринок;
  • стягнення застав є довгим та неефективним. У квартирах можуть прописати малолітню дитину, обслуговування кредиту зупинити, і банк залишиться ні з чим.
«Досі продовжує діяти „іпотечний популізм“ у вигляді мораторію на стягнення валютної іпотеки. Сподіваюся, що його останнє продовження до 21 квітня 2021 року стане дійсно останнім. Поки цей фактор також є стримуючим і відлякує банки від розгортання іпотечного кредитування», — наголошує вона.
Як пояснила перший заступник голови Нацбанку, сьогодні, згідно рішення Уряду, працювати за програмою підтримки іпотечного кредитування буде Фонд розвитку підприємництва, який успішно працює з програмою «5−7-9%».
«До „Державної іпотечної установи“ та „Агентства з рефінансування житлових кредитів“ у 2020 році додався третій фонд — „Українська фінансова житлова компанія“. А це все державні установи, які капіталізуються з бюджету… Можливо, є якась вища мета, наприклад, за кількістю державних іпотечних установ наздогнати кількість державних банків?», — підсумувала Рожкова.

Довідка Finance.ua:

  • На виконання завдання Президента України Володимира Зеленського Кабінет Міністрів затвердив постанову про здешевлення вартості іпотечних кредитів. З минулої осені низка банків почала надавати іпотеку під 10%, але Президент поставив завдання знизити відсоткову ставку до 7%.
  • Програма зі здешевлення вартості іпотечних кредитів запрацює в межах програми «Доступні кредити 5−7-9%».

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог.

За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас