Чи потрібна Україні співпраця з МВФ? (результати опитування) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи потрібна Україні співпраця з МВФ? (результати опитування)

Казна та Політика
1323
За понад 25 років співпраці Україна і Міжнародний валютний фонд уклали 10 кредитних угод. І, за підрахунками Національного банку, тільки в 2021 році наша країна повинна виплатити Фонду близько $ 1,6 млрд.
Далі – більше: згідно з графіком на сайті МВФ, починаючи з 2021-го по 2036-й рік включно Україна повинна буде виплатити Міжнародному валютному фонду $ 11,3 млрд, або 8,06 млрд спеціальних прав запозичень (SDR). І це при тому, що вказаний графік не враховує ще двох траншів, на які Україна розраховує в нинішньому році.
Чи допомагають позичені гроші зробити країну і життя українців кращими? Чи варта гра свічок? Про це Finance.ua вирішив запитати своїх читачів.
Що показало опитування? Аналізуючи дані опитування «Чи вважаєте ви необхідною співпрацю України з МВФ», ми отримали цікаві результати. Примітно, що в двох мовних версіях опитування (українська та російська) результати відрізняються:
  • в одній з версій більше половини (58%) респондентів були впевнені, що така співпраця приносить країні тільки користь і Україні в жодному разі не варто відмовлятися від кредитів МВФ. При цьому в іншому опитуванні такий варіант обрали лише 35% опитаних;
  • різне співвідношення вийшло і для тих, хто заявляв, що наша країна може впоратися і без допомоги Фонду: в українській версії опитування таких було 28%, у російській — 41%;
  • по 14% і 24% відповідно вважають за потрібне, щоб Україна знайшла альтернативний спосіб отримувати допомогу.
Чи потрібна Україні співпраця з МВФ? (результати опитування)
Як зараз йдуть справи з траншем від МВФ? За словами міністра фінансів Сергія Марченка, Мінфін зараз в активній стадії переговорів з місією МВФ. Нагадаємо, дипломати Міжнародного валютного фонду з 21 грудня 2020 року працювали в Україні в форматі онлайн-зв’язку через COVID-19. А після свят, з 11 січня, місія відновила свою роботу в Україні. При цьому в Мінфіні впевнені, що надходження коштів від Фонду — «питання більше технічне».
Аналітики BofA Global Research теж вважають, що Україна все ще може отримати транш МВФ в січні-березні 2021 року, незважаючи на впровадження держрегулювання газового ринку, однак більш консервативний сценарій передбачає отримання цього траншу в квітні-червні цього року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас