Україна помітно скоротила експорт агропродукції до Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна помітно скоротила експорт агропродукції до Євросоюзу

Аграрний ринок
314
Україна за підсумками 2020 року скоротила експорт агропродовольчої продукції в країни Євросоюзу на 10,8% – до 6,53 мільярда євро.
Про це передає пресслужба «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ).
За даними експертів, Україна торік стала четвертим найбільшим постачальником продукції в ЄС з часткою 5%. Випередили нашу країну лише Китай (5%), США (8%) і Бразилія (9%).
За минулий рік Україна повністю використала квоти на безмитний експорт агропродукції в ЄС по 11 групам товарів: мед, цукор, крупи та борошно, крохмаль і оброблений крохмаль, оброблені томати, виноградний і яблучний соки, яйця, кукурудза, м’ясо птиці, оброблена продукція із зернових.
У порівнянні з попереднім роком змінилася ситуація з використанням квот з постачання в ЄС яєць, пшениці та вершкового масла.
«Зокрема, у 2020 році було повністю використані квоти з постачання яєць, хоча роком раніше відсоток їх використання був тільки 80%. А ось ситуація по пшениці протилежна: квоту у 2020 році заповнили лише на 78%, хоча рік тому вона була використана повністю. Більш критична ситуація з вершковим маслом: у 2020 році було використано лише 6% виділеної квоти, в той час, як в попередньому році вона була використана повністю», — сказано в повідомленні.
За даними УКАБ, у 2020 році експорт українського вершкового масла впала на 38% в порівнянні з минулим роком, а поставки в країни ЄС були мізерними.
«Головна причина — українське вершкове масло не може конкурувати за ціною з Європейським навіть при наявності квот через зростання собівартості його виробництва. Більш того, імпорт Європейського вершкового масла у 2020 році в Україні в 1000 разів перевищив експорт», — зазначила аналітик УКАБ Світлана Литвин.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас