Встановлення НБУ лімітів на валютному ринку буде сприяти його лібералізації - банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Встановлення НБУ лімітів на валютному ринку буде сприяти його лібералізації - банкір

Казна та Політика
691
Професійні учасники валютного ринку схвально сприймають обережні дії Національного банку щодо його лібералізації.
Про це сказав директор департаменту казначейських операцій АТ «ЮНЕКС БАНК» Дмитро Дребот.
Він зазначив, що учасники ринку розуміють: швидко зняти всі обмеження неможливо. Тому вони рекомендують і надалі рухатися поетапно, поступово розширюючи ліміти. На їхню думку, лімітування є дуже правильним і обережним інструментом в сьогоднішніх українських реаліях.
«Професійні учасники ринку і банкіри — на боці Нацбанку. І вони готові підказати, як безболісно прибрати ці обмеження. Наприклад, операції з валютою можна лімітувати. Встановлювати ліміти можливо різними способами і використовуючи різні критерії. Це дозволить уникнути негативних наслідків і не допустити дестабілізації валютного ринку», — зазначає Дмитро Дребот.
За його словами, лімітами можна регулювати суми операцій, час, частоту та інші параметри. Вміло використовуючи цей інструмент, НБУ може поступово привчити український ринок працювати з усім тим інструментарієм, який є доступним європейським банкам, водночас не ставлячи під загрозу стабільність курсу.
«Ми розуміємо, що шлях лібералізації – складний», — констатує Дмитро Дребот.
Серед позитивних кроків з боку НБУ він назвав нещодавнє рішення, яким регулятор зняв чергові обмеження на валютному ринку. Відтепер бізнес і населення зможуть укладати форвардні контракти за власним бажанням. Раніше скласти такий контракт було можливо тільки за наявності експортно-імпортного контракту.
Зокрема, бізнес зможе заздалегідь визначати, за яким курсом він продасть валюту через певний час.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас