Формування ціни на газ: АМКУ відкрив справи проти 6 газзбутів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Формування ціни на газ: АМКУ відкрив справи проти 6 газзбутів

Казна та Політика
634
Північне міжобласне територіальне відділення АМКУ відкрило справи проти 6 газзбутів («Київоблгаз Збут», «Житомиргаз Збут», «Чернігівгаз Збут», «Черкасигаз Збут», «Уманьгаз Збут» і «КиївГазЕнерджі») за ознаками зловживання монопольним становищем при формуванні ціни на газ.
Про це повідомив у Facebook голова Північного міжобласного відділення АМКУ Олексій Хмельницький.
«Купувати газ на 40% дешевше можна було вже в минулому році. З моменту, коли ринок газу відкрився для населення. Точніше, повинен працювати. Тому ціну, яку виставляли останні три місяці деякі газзбути, ніяк не можна назвати ринковою.
Ринкова ціна — результат конкуренції. А коли постачальник, використовуючи своє монопольне становище, продає на 2−2,5 гривні за кубометр дорожче, ніж конкуренти, і дорожче, ніж середньозважена ціна — це вже не ринок. З точки зору конкурентного законодавства це — ознака зловживання власним монопольним становищем», — пояснив він.
За його словами, адміністративна колегія Київського обласного територіального відділення АМКУ (Північного міжобласного територіального відділення АМКУ) порушила справу стосовно порушень конкурентного законодавства в діях компаній «Київоблгаз Збут», «Житомиргаз Збут», «Чернігівгаз Збут», «Черкасигаз Збут», «Уманьгаз збут» і «КиївГазЕнерджі».
«Саме ці компанії мають структурні ознаки монопольного (домінуючого) становища на ринку в своїх регіонах. Наскільки мені відомо, найближчим часом на черзі й інші області і міста.
Йдеться не лише про невиправдано високі ціни, йдеться також і про дії засновників цих газзбутів. Є скарги на операторів газорозподільних мереж, які намагаються зупиняти перехід споживачів до інших постачальників. Наприклад, через нарахування неіснуючої заборгованості при остаточних розрахунках», — додав Хмельницький.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас