Максим Ващук: обмеження НБУ не впливають на більшість користувачів банківських послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Ващук: обмеження НБУ не впливають на більшість користувачів банківських послуг

Особисті фінанси
59
Регулювання НБУ, впроваджені у 2020 році, щодо сум переказів, необхідності верифікації банками платників та отримувачів коштів не впливають на більшість користувачів банківських послуг.
Про це в інтерв’ю в рамках проєкту KredoTalk розповів Максим Ващук, член Правління Кредобанку, директор Департаменту контролю та фінансового моніторингу.
За його словами, ускладнення відчують більше самі банки, оскільки є необхідність пильніше слідкувати за обігом коштів: більше аналізувати та виділяти додатковий ресурс, щоб розуміти, які дії виконують клієнти.
«Для 90%, а може і більше, населення України ці регуляції не вносять жодного дискомфорту в роботу. Вони не змінюють їхнього повсякденного, стабільного підприємництва, не змінюють звичок в частині фінансових операцій», — пояснює Максим Ващук.
«Якщо є переказ коштів, який не відповідає фінансовому стану клієнта, то банк має право задати питання: чому ти це здійснюєш, що відбувається і як відбувається. Це стосується осіб, які переказують сотні тисяч, мільйони коштів. Якщо банк переконається, що там немає жодної підстави для блокування цієї операції, то її буде виконано», — додає член Правління Кредобанку.
Кількість таких клієнтів — мізерна. Згідно з нормою НБУ, фінансовому моніторингу підлягають операції, які перевищують 400 тисяч гривень (для лотерей та казино — 30 тисяч гривень). Тож основна частина не відчуває цих змін.
«Можна й надалі спокійно переказувати кошти з карти на карту, в межах свого залишку», — додав Максим Ващук.
Нагадаємо, у 2020 році набрав чинності закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Закон передбачає ідентифікацію банком платника та отримувача платежів на суму більше, ніж 5 тисяч гривень. Зміни набули розголосу у суспільстві зокрема через недостовірне трактування та поширення інформації про нібито неможливість приватними особами проводити платежі на суму більше ніж 5 тисяч гривень.
Більше про ФОПи, обмеження НБУ та банківську справу читайте в інтерв’ю з Максимом Ващуком.
За матеріалами:
Кредобанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас