Міністр екології оцінює незаконний обіг деревини в Україні в 5 млрд грн на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр екології оцінює незаконний обіг деревини в Україні в 5 млрд грн на рік

Казна та Політика
209
Незаконний обіг деревини в Україні становить близько 30% від законного, або 5 млрд грн на рік, таку оцінку дав міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський.
“Це великі гроші, які можна використовувати на лісовпорядкування, протипожежні заходи, в тому числі на заміну породного складу лісів”, – сказав Абрамовський.
За його словами, з метою комплексного вирішення проблем лісового господарства міністерство працює над стратегією управління українськими лісами до 2035 року, яка, зокрема, передбачає поділ господарських і регуляторних функцій Держлісагентства.
“У нас все замкнуто в одному органі, виникає конфлікт інтересів, корупційні ризики. Тому частину господарських функцій необхідно віддати окремому суб’єкту або суб’єктам господарювання”, – роз’яснив глава міністерства. Він уточнив, що це може бути одна компанія або концерн з регіональними дирекціями.
Міністр також висловився на підтримку розвитку електронних аукціонів з реалізації деревини, її сертифікації і забезпечення простежуваності “від лісу до виробу”.
На його думку, необхідно передбачити можливість виставляти на аукціонах як великі лоти для великих деревообробних підприємств, так і невеликі лоти для локальних виробників, які сьогодні, за його словами, “фактично залежать від настрою директора лісгоспу”.
Водночас Абрамовський зазначив, що важливим залишається питання мотивації керівників лісгоспів максимізувати прибуток.
“Зараз відрахування частини чистого прибутку до держбюджету на рівні 90%. Це просто вимиває кошти з підприємств. Будемо вносити пропозиції з цього приводу, що частка чистого прибутку повинна бути 30%, оскільки навіть в нинішньому стані лісова галузь платить 6 млрд грн податків, фактично нічого не отримуючи від держави”, – вказав Абрамовський.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас