У НБУ пояснили, чому Україні стало дорожче позичати гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ пояснили, чому Україні стало дорожче позичати гроші

Казна та Політика
730
Потреба уряду у фінансуванні бюджетного дефіциту наприкінці року призвела до зростання ставок за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП).
Про це повідомив заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб в ході брифінгу.
“Підвищення ставок за ОВДП на тлі незмінної політики НБУ виглядає неприємним, але, з іншого боку, це ринкова економіка, вона так працює. В уряду наприкінці року виникла значна потреба у фінансуванні дефіциту, тобто збільшився попит на фінансування, і це відповідним чином вплинуло на ціни”, – сказав Сологуб.
Він зазначив, що для вирівнювання ситуації необхідно прибрати джерело ризиків, яким є призупинення співпраці з донорами та, відповідно, затримка доступу до дешевого фінансування.
Присутній на брифінгу заступник голови НБУ Юрій Гелетій підкреслив, що підвищення ставок за ОВДП – це нормальна реакція ринку на великі обсяги емісії облігацій.
“Ми вважаємо, що активізація структурних реформ і продовження співпраці з нашими міжнародними партнерами дасть можливість уряду диверсифікувати джерела фінансування бюджетного дефіциту і, своєю чергою, сприятиме зниженню прибутковості за державними облігаціями”, – сказав Гелетій.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас