НБУ сподівається передати в Раду три основні небанківські законопроекти ще в 2020 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ сподівається передати в Раду три основні небанківські законопроекти ще в 2020 році

Казна та Політика
214
Законопроекти, що закріплюють рамкові принципи роботи ринків, “Про фінпослуги та фінансових компаніях”, “Про страхування” і “Про кредитні спілки” необхідно приймати в одному пакеті, заявила перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова.
“Зараз фінально їх узгоджуємо і будемо передавати в парламентський комітет. Сподіваюся, встигнемо це зробити ще в 2020 році”, – повідомила вона в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.
Кажучи про ідеологію нових законопроектів, Рожкова зазначила, що вона проста. Перше – всі компанії повинні мати прозору структуру власності, оскільки на цьому будується довіра. Друге – це ризик-орієнтований підхід в нагляді за ринком, суть якого в тому, що чим більша частка компанії, тим більше ризиків вона несе для клієнтів. Отже, до неї потрібні більш високі вимоги і більш ретельний нагляд. “Такий принцип працює і щодо банків. Він повинен бути універсальним для всього фінринку”, – вважає Рожкова.
По-третє, серйозно спрощується ліцензування та пруденційні вимоги. Компанії діляться на ті, які повинні виконувати пруденційні нормативи, і ті, у яких їх немає.
Крім того, вводиться поняття “ринкової поведінки”. Це про ставлення до клієнтів і до їхніх прав. Реклама фінансових послуг має стати чесною і достовірною. На сайті і в договорах потрібно розкривати всю інформацію про послугу. “Нецивілізованих методів до клієнтів не використовуємо”, – пояснила перший заступник голови НБУ.
Корпоративне управління буде здійснюватися з урахуванням пропорційності. Для великих страховиків буде один підхід, а для невеликих – інший. Мова йде не тільки про наявність наглядової ради і правління, а й про процеси і правила поведінки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас