Разом з фінпідтримкою бізнесу відновлять податкові перевірки: до кого прийдуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Разом з фінпідтримкою бізнесу відновлять податкові перевірки: до кого прийдуть

Казна та Політика
9551
Податкова амністія, звільнення від ЄСВ і фінпідтримка в розмірі 8 тисяч гривень – не єдині зміни, ініційовані президентом Володимиром Зеленським та прийняті 4 грудня Верховною Радою в рамках законопроектів №4430 і №4429.
Ложкою дьогтю в другому з них стала норма про скасування мораторію на планові перевірки контролюючими органами суб’єктів підприємництва під час дії карантину.
Таку заборону було введено ще 17 березня 2020 року, але тепер ревізії почнуть проводитися в докарантинному масштабі.
Ще перед прийняттям законопроекту на цю норму звернули увагу в Головному науково-експертному управлінні ВР (ГНЕУ), вважаючи такий підхід необґрунтованим в зв’язку з забороною для підприємців здійснювати під час карантину певні види діяльності.
Юрист Віталій Собкович пояснює, що для перевірки держорганами суб’єкта госпдіяльності, той повинен бути занесений в план проведення відповідних заходів та поставлений до відома про це.
“Але незрозуміло, як це відбуватиметься: багато людей працюють дистанційно, і якщо хтось не встиг доїхати до офісу на перевірку, то це може стати приводом для штрафів за формальні порушення. Можуть оформити актом, що перевіряючих не допустили, не надали необхідних документів тощо”, – застеріг Собкович.
Однак в цілому візиту контролерів слід чекати підприємцям будь-якої сфери і обороту.
Старший партнер адвокатської компанії “Кравець і партнери” Ростислав Кравець вважає, що перевірці підлягатимуть і первинні документи, що засвідчують купівлю/продаж товару, і легальність працевлаштування співробітників, а також справність податкових платежів, часткове звільнення від яких пропонують бізнесу в рамках прийнятих законопроектів.
“Варто очікувати тотальної перевірки всіх підряд. У зв’язку з тим, що бюджет повністю порожній, але потрібно виплачувати обіцяні компенсації під час карантину, я думаю, що зараз будуть включати репресивний механізм, щоб якомога більше зібрати грошей в бюджет з підприємців: з одного боку, щоб вони не могли вимагати ніяких компенсацій, а з іншого – щоб щось виплатити тим, які мають якісь права на неї”, – висловив думку Ростислав Кравець.
Втім, позапланові ревізії проходили і під час дії адаптивного карантину, нагадав Віталій Собкович.
“Тепер перевірок просто стане більше. Є одна реальність, написана в законі. А є інша – на практиці бізнес і так перевіряють. Не всі відчули на собі дію мораторію”, – каже юрист.
За словами Собковича, під час мораторію на перевірки контролери приходили в офіси і на місця роботи за заявами про порушення того чи іншого пункту законодавства. “За скаргою вже приходили контролери і, навіть якщо вона не відповідала дійсності, знаходили щось інше”, – зазначив експерт.
Експерти також припускають, що найбільшу увагу влада зверне на бізнес, який торгує акцизними товарами – наприклад, перевіряти будуть ліцензію на торгівлю алкоголем. За продаж спиртного без неї, нагадаємо, діє штраф від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-34 тис. грн).
Зазначимо, що згідно з прийнятою постановою, ліцензії на продаж спиртного в закладах громадського харчування, термін яких закінчився під час карантину, будуть вважатися чинними на весь його період надалі і ще в три місяці після завершення обмежувальних заходів.

Довідка Finance.ua:

  • Верховна Рада внесла низку змін до Податкового кодексу для підтримки бізнесу на час карантину. Народні депутати прийняли за основу і в цілому законопроект №4430. Відповідно до закону, списується податковий борг платників податків у разі, якщо сукупний розмір боргу платника по всіх податках і зборах не перевищує 3060 гривень, і він не погашений станом на 01.11.2020.
  • До 29 грудня 2021 року відкладається погашення податкового боргу платників податків – фізичних осіб, в тому числі самозайнятих осіб, який в загальній сумі не перевищує 6800 гривень.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас