Експерт розповів, як зробити іпотеку в Україні доступнішою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, як зробити іпотеку в Україні доступнішою

Кредит&Депозит
803
Згідно з зведеними даним НБУ, на сьогодні середня іпотечна ставка на вторинному ринку 14,9%, на первинному 18,2%.
Про це Finance.ua повідомив член Ради директорів Конфедерації будівельників України Сергій Мамедов.
«І різниця у 3% пояснюється тим, що під первинний ринок банки формують резерви, під вторинний – ні. Поки кредитувати авто чи товари економічно більш вигідно. Тому не дивно, що не більше десяти банків пропонують іпотечні кредити», – розповів експерт.
На його думку, для стимулювання іпотеки перш за все необхідно визначити поняття соціального житла.
«Всі кредити на житло до, наприклад, 1 млн грн, не потребують підтвердження рівня доходу, це значно спростить отримання. Люди відповідально ставляться до погашення іпотеки. Ось цифри. Зазвичай банки видають кредити від 5 і більше років. Якщо НБУ буде активно рефінансувати іпотечні програми – програма активізується у рази. Можна ставити умови рефінансування – наприклад, готовність від 50%», – зазначив Сергій Мамедов.
Своєю чергою Олена Шуляк, заступниця Голови Комітету ВРУ з питань організації регіонального розвитку та містобудування, розповіла про законодавчі ініціативи. За її словами, понад місяць вже обговорювався закон про реєстрацію новобудов.
«У НБУ є багато пропозицій щодо забезпечення гарантованої частки, яку не можна продавати до вводу в експлуатацію (у тексті 10-13%). Цей законопроєкт ми точно зареєструємо у цьому році», – розповіла чиновниця.
До речі, щоб не чекати роками та не збирати так довго потрібну суму на власний будинок або квартиру, можна скористатися іпотекою. Якщо ви хочете зупинитися саме на цьому рішенні, Finance.ua вже запустив безкоштовний каталог з іпотеками.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог 🏡

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас