Енергоспільнота закликає "Нафтогаз" до продажу газу на біржі, голова НАК назвав умови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергоспільнота закликає "Нафтогаз" до продажу газу на біржі, голова НАК назвав умови

Фондовий ринок
253
“Укргазвидобування”, “дочка” НАК “Нафтогаз України”, за рахунок виведення на біржу свого газу забезпечить рівний доступ до нього всіх учасників і може знизити ціну на нього для споживачів, вважає Секретаріат Європейської енергоспільноти, але голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв заявляє про необхідність підготувати ринок, щоб уникнути зростання боргів перед НАК.
“В результаті скасування ПСО (спецобов’язків – Ред.) “Укргазвидобування” потенційно має в розпорядженні 6,21 млрд. куб. м природного газу на рік для прозорої торгівлі з рівними правами доступу для всіх учасників ринку, які конкурують в сегменті постачань”, – йдеться в оприлюдненому в четвер ЄЕС документі з питань проєктування ринку газу в Україні.
На думку Секретаріату, скасування ПСО для населення було важливим кроком на шляху лібералізації ринку, але проблемою залишається монопольний доступ НАК “Нафтогаз” до основної частини національного газовидобутку. Його експерти вважають, що виведення цього газу на біржу дозволило б створити такий же стабільний, як TTF або NCG індикатор і визначити реальну ціну українського ринку газу.
“Через включення в ціну власного видобутку ціна на український газ потенційно може бути нижчою від ціни за індексом TTF або NCG, до яких зараз прив’язана Україна”, – припускає Секретаріат ЄЕС, вважаючи, що з власним видобутком прив’язка до TTF або NCG недоцільна.
Як наголошується в документі, “Укргазвидобування” повинно мати вільний доступ до короткострокового ринку Української енергетичної біржі (УЕБ) і може виступати потужним маркет-мейкером цього ринку, що формує стабільні цінові сигнали в Україні і підтримує формування реальних ринкових маржинальних цін. Крім того, своєю ліквідністю компанія посилить інтеграційний процес з європейськими газовими ринками і створить добре функціонуючий газовий хаб в Україні, йдеться в документі.
Зі свого боку голова правління НАК “Нафтогаз” Андрій Коболєв зазначив, що компанія вже реалізує на УЕБ газ трейдерам і нарощує такі біржові продажі, але готова продавати його, перш за все, за передоплатою або за наявності банківської гарантії.
“Ця рекомендація виконана: на УЕБ для трейдерів вже торгуються істотні обсяги газу “Нафтогазу”. Газзбутам ми запропонували як прямі поставки, так і різні біржові продукти. Єдиною значною перепоною є відсутність передоплати або банківської гарантії”, – написав голова НАК на своїй Facebook-сторінці в четвер.
За його словами, за інших умов біржова торгівля буде можлива, якщо через центрального клірингового контрагента буде реалізований принцип DVP (поставка проти платежу). Коболєв підкреслив, що для цього необхідно внести зміни до Кодексу ГТС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас