Якщо бюджет не приймуть вчасно: наслідки для зарплати та інших витрат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо бюджет не приймуть вчасно: наслідки для зарплати та інших витрат

Казна та Політика
470
Якщо до кінця поточного року не встигнуть прийняти проект Закону про державний бюджет на 2021 рік, запланованого підвищення мінімальної зарплати не буде.
Мінімалку планували підняти до 6 тис. грн, повідомляє Центр аналізу публічних фінансів і публічного управління Київської Школи Економіки.
Зазначається, що держава зможе витрачати на витрати не більше 78% від обсягу видатків 2020 року.
“Поведінку держави в разі, якщо парламент не встиг затвердити бюджет на наступний рік, визначає Бюджетний кодекс. Його логіка – витрачати тільки ті кошти, які фактично є у держави”, – йдеться в повідомленні.
Аналітики пояснюють: якщо до 31 грудня депутати не встигнуть прийняти бюджет-2021, то:
  • податки та інші обов’язкові платежі будуть виплачуватися, як завжди;
  • соціальні норми і стандарти;
  • витрачати гроші можна буде тільки на бюджетні програми, які є в цьому році і одночасно заплановані на наступний рік проектом закону про держбюджет. Наприклад, витрат на фінансування вакцинації від Covid-19 не буде – до моменту прийняття Закону про бюджет на 2021 рік у цілому;
  • обсяг фінансування витрат бюджету в кожному місяці 2021 року не зможе перевищувати 1/12 обсягу видатків нинішнього держбюджету;
  • не можна буде фінансувати значну частину капітальних витрат;
  • позичати гроші можна буде тільки для того, щоб погасити борг.
“У поточному році майже чверть витрат бюджету – 292 млрд грн – планують профінансувати позиковими коштами. Якщо проект бюджету-2021 не затвердять, Мінфін не зможе здійснювати запозичення для покриття дефіциту. А значить, ресурсу для фінансування витрат у нього буде ще менше”, – пояснюють аналітики.
За їхніми словами, є і хороші новини. Бюджетний кодекс передбачає, що субсидії і дотації місцевим бюджетам будуть здійснюватися в розмірах, визначених у проекті закону про держбюджет-2021.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас