Ціна, перевірки та захист споживача: як відбувається регулювання тарифів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна, перевірки та захист споживача: як відбувається регулювання тарифів

Особисті фінанси
336
Регулювання тепла і води – це не тільки встановлення тарифу, а і перевірки використання коштів та захист споживачів.
Про це в ефірі “Сніданку з 1+1” розповіла член комісії з регулювання політики у сферах енергетики та комунальних послуг Ольга Бабій.
“У нас є поняття регулювання – це не тільки встановлення тарифу. Коли Кабмін запропонував ВРУ передати все регулювання тепла і води на місця, вони думали, що це тільки тариф. Але у регулюванні є ще дві функції. Це перевірка, як використовують монополітику та кошти тарифу, чи за призначенням. І друга частина регулювання – це захист споживача, коли споживач може поскаржитися до якогось арбітра (зараз це НКРЕКП) за незаконну платіжку, за перевищення повноважень монополіста щодо нього”, – сказала Бабій.
Також вона додала, що передавати регулювання на місця зараз зарано, тому що не всі органи місцевого самоврядування до цього готові.
“Нацкомісія зараз регулює всього 40% ринку тепла і 50% ринку води, все інше – регулюється на місцях. Вже зараз ми бачимо, що на місцях часто зловживають таким становищем”, – додала Бабій.
Вона також розповіла про структуру тарифу на газ, зазначивши, що ціна за розподіл залежить від ціни на тариф.
“Не факт, що ціни у грудні місяці піднімуться. Тому що та ціна на газ, як на товар, яка вже зараз існує, скоріш за все, залишиться на тому самому рівні. У нас з 1 січня 2020 року ціна на газ ринкова. А коли ми говоримо про ціну розподілу газу як товару, ви отримуєте дві платіжки – одна платіжка газ, одна платіжка – розподіл. Розподіл може дорожчати і на його вартість вплине саме та ціна газу”, – сказала Бабій.
За її словами, українці продовжуватимуть отримувати по дві платіжки.
“Ми зараз бачимо, як у різних постачальників ціна газу коливається від 6 до 8 тис. грн. Насправді оце відділення постачання і відділення газу як товару, дало людям можливість обирати газ як товар, значно дешевше і ми зараз це бачимо”, – додала член комісії.

Довідка Finance.ua:

  • В Україні близько 9 млн осіб найближчим часом можуть залишитися без газу. Так, вже з 1 січня 2021-го, згідно із законом, у всіх, хто не встановив газові лічильники, повинні відключити блакитне паливо.
  • Після відкриття ринку природного газу для населення з 1 серпня 2020 року, в Україні спостерігається катастрофічне падіння рівня розрахунків за спожитий газ з боку побутових споживачів, відзначають в Асоціації постачальників енергоресурсів (АПЕ).
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас