У Міненерго оцінили потенціал ринку зелених облігацій у $73 мільярди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Міненерго оцінили потенціал ринку зелених облігацій у $73 мільярди

Фондовий ринок
288
Ринок зелених облігацій в Україні, концепція якого знаходиться в активній фазі узгодження, потенційно може залучити до 73 мільярдів доларів інвестицій в екологічно чисті проекти до 2030 року.
Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики за підсумками онлайн-зустрічі зацікавлених сторін щодо впровадження та розвитку ринку зелених облігацій в Україні.
“Україна має великий потенціал залучення “зеленого” фінансування. За оцінками IFC, тільки до 2030 року Україна здатна залучити близько 73 мільярди доларів. І зелені облігації – саме той інструмент, який може створити мультиплікаційний ефект залучення фінансування”, – цитує прес-служба заступника міністра енергетики Ярослава Демченкова.
Відзначається, що Міністерство енергетики разом з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України розробили проект Концепції впровадження та розвитку ринку зелених облігацій в Україні, який зараз проходить процедуру узгодження з органами державної влади.
“Досягнення цілей кліматичної нейтральності, підвищення енергоефективності різних секторів економіки, розвиток альтернативної енергетики, екологічних видів транспорту потребують значних фінансових ресурсів. Саме тому розпочато роботу з розробки правових норм, що утворюють правові основи емісії зелених облігацій в Україні”, – сказано в повідомленні.
Розвиток ринку зелених облігацій в Україні створить фінансовий ресурс для проектів екологічної спрямованості в енергетиці.
За інформацією прес-служби, випускати зелені облігації може як уряд, так і муніципалітети, фінансові та нефінансові корпорації. А кошти можуть бути направлені в проекти у сфері альтернативної енергетики, енергозбереження, утилізації та переробки відходів виробництва та використання зеленого водню, зокрема, у транспортній інфраструктурі та промисловості, а також інші проекти екологічної спрямованості.
Повідомляється, що залучення міжнародних фінансових інститутів, таких як МФК, ЄБРР, Світовий банк або локальні зелені банки створить можливості для того, щоб цей фінансовий інструмент запрацював в Україні та був цікавим для учасників ринку.
За даними Міненерго, глобальний ринок зелених облігацій зростає в геометричній прогресії. У 2007 році вперше у світі було випущено зелених облігацій на загальну суму 9 мільйонів доларів США, а у 2019 році цей показник становив понад 250 мільярдів доларів США. У 2020 році очікується світова емісія зелених облігацій обсягом в 350 мільярдів доларів США.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас