НБУ попередив про ризик недофінансування доходів держбюджету-2021 в 65 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ попередив про ризик недофінансування доходів держбюджету-2021 в 65 млрд грн

Казна та Політика
269
Національний банк України (НБУ) попередив про ризик недофінансування доходів державного бюджету на 2021 рік на рівні 65 млрд грн через завищені макроекономічні прогнози.
Про це йдеться в рішенні бюджетного комітету Ради за підсумками розгляду проекту держбюджету-2 021.
НБУ зазначає, що закладені в основу проекту держбюджету-2021 окремі макропоказники є занадто оптимістичними і завищеними, тому їх використання може призвести до нереалістичних прогнозів бюджетних показників. НБУ вважає, що через завищені макропоказники на 2021 рік існують ризики недоотримання доходів в обсязі 65 млрд грн”, – йдеться в рішенні.
На думку Нацбанку, основні ризики недовиконання дохідної частини бюджету виникають через високий показник номінального ВВП (4,505 трлн грн) і слабкий обмінний курс гривні (середньорічний – 29,1 грн/$1), що закладені в проекті держбюджету-2021.
“З огляду на це, НБУ вважає за доцільне переглянути дохідну і видаткову частини держбюджету з урахуванням більш консервативного макроекономічного прогнозу”, – йдеться в документі.
Бюджетний комітет також уточнив, що, за оцінками Нацбанку, передбачений в законопроекті розмір дефіциту державного боргу на рівні 6% ВВП є складним для фінансування та створює ризики розбалансування економіки, оскільки фіскальна політика має залишатися контрциклічною.
Нацбанк також зазначив, що фінансування дефіциту держбюджету шляхом запланованих випусків облігацій внутрішнього державного боргу (549,1 млрд грн) можливе за рахунок зростання їх прибутковості. При цьому, у зв’язку з тим, що ОВДП є безризиковим активом для банків і їх прибутковість формує нижню межу для кредитних ставок банків, на думку НБУ, існує ризик істотного зростання останніх, зазначається в документі.
За оцінками НБУ, згодом це може спровокувати ризики неможливості активізації кредитування внаслідок зростання процентних ставок економіки і фокусування банків на операціях з купівлі ОВДП, йдеться в рішенні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас