Експерт розповів, як змінилася купівельна спроможність українців за 2020 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, як змінилася купівельна спроможність українців за 2020 рік

Особисті фінанси
878
Купівельна спроможність громадян, яку можна порівняти із реальною заробітною платою, на початку року через карантин знизилася, а до кінця 2020 року повинна мати позитивний показник, хоча є декілька ризиків.
Про це в коментарі УНН сказав економіст, координатор Експертної платформи НБУ Андрій Блінов.
“Купівельна спроможність – її найкраще, в принципі, вимірювати темпами зростання доходів людей. І це в значній мірі залежить від тих показників, які публікує Державна служба статистики. Відповідно, найбільш точні ці показники є по відношенню до реальної заробітної плати… Якраз вийшла, буквально напередодні, статистика про реальну заробітну плату за вересень місяць… Обов’язково треба порівнювати з відповідним періодом минулого року й рахувати це в реальному вимірі, тобто, з поправкою на інфляцію. Інфляція в нас на сьогоднішній день залишається низькою, це ключовий фактор того, що реальна заробітна плата висока. Вона зараз складає 9,7 в річному вимірі в Україні”, – сказав Андрій Блінов.
Він зазначив, що ключова причина в тому, що інфляція становить 2,3%.
“Це невеликий показник, він навіть нижче, ніж коридор, який таргетує Національний банк України. І, відповідно, є прогноз НБУ про те, що інфляція наприкінці року – офіційне число трохи більше 4%. Тобто, можна говорити про те, що за підсумком року реальна заробітна плата приблизно зміниться десь на 6-7% з урахуванням цього певного пришвидшення інфляції наприкінці 2020 року. Зараз темп 9,7. Звісно, є велике питання щодо того, що відбувається з доходами громадян, які не підпадають під звітність про заробітні плати. А це більша частина населення країни, тому що статистика Держстату – вона показує тільки 7 млн людей в України”, – зазначив експерт.
За його словами, точних даних про всі категорії немає, тому що значна частина людей перебуває або в тіньовій економіці, або вони об’єктивно не показуються.
“Є номінальна статистика, поки що вона по другому кварталу, про те, що сукупні доходи українців в реальному вимірі, вони скоротилися на 7,3%. Але це було у другому кварталі, і дійсно це стосувалося всіх громадян, не тільки тих, що працюють. І тут важливий вплив мав саме не стільки сам коронавірус, скільки карантин, який впроваджувався тотальний в березні-травні”, – додав Блінов.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас