Передача сільськогосподарських земель громадам: в Мінекономіки розповіли подробиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Передача сільськогосподарських земель громадам: в Мінекономіки розповіли подробиці

Аграрний ринок
406
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко розповів деталі передачі сільськогосподарських земель у комунальну власність громад, зокрема, що фермери матимуть пільгові умови доступу до ринку, а передача земель дозволить громадам планувати бюджетні надходження від землекористування.
Про це він сказав під час брифінгу в Чернігові.
В результаті передачі земельних ділянок органи місцевого самоврядування отримають понад 2 млн га земель, з яких 1 млн га – вільних земель.
Він зазначив, що впевнений, що саме люди на місцях краще знають, як ефективно використовувати земельний ресурс і наповнювати місцеві бюджети, а також розвивати регіон і створювати нові стандарти життя.
“Ми вітаємо також історичне рішення про ухвалення земельної реформи, як Міністерство економіки, яке активно брало участь, ухвалення відповідного законопроєкту та реалізацію відповідних супровідних кроків. Без сумніву, епопея з 1991 року по земельній реформі була в цьому році завершена. І громадяни, українці, отримали можливість користуватися і розпоряджатися вільно своєю землею… Також дуже важливо, що українські фермери, які вже працюють на землі, мають пільгові умови доступу до ринку. Фермери можуть викупити земельні ділянки, надані їм у постійне користування або довічне спадкування, володіння. Або можуть бути переоформлені в оренду з розстрочкою платежів на 10 років”, – додав міністр.
За його словами, Мінекономіки працює над створенням системи моніторингу земельних відносин для систематизації узагальнення інформації щодо володіння, користування та розпорядження земельними ділянками.
“Яка відобразить стан і тенденції розміру (розвитку – ред.) земельних відносин, створить відкрите інформаційне джерело для громадян, що завжди було складністю і створювало проблематику в спілкуванні. Дозволить забезпечити органи виконавчої влади та місцевого самоврядування відповідними інформаційно-аналітичними матеріалами щодо розвитку земельних відносин”, – сказав Петрашко.

Довідка Finance.ua:

  • Президент України Володимир Зеленський підписав указ про передачу сільськогосподарських земель громадам.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас