Світова економіка ризикує втратити 10 трлн доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова економіка ризикує втратити 10 трлн доларів

Світ
549
За наступні п’ять років, до 2025 року, світова економіка може втратити 10 трильйонів доларів. І це станеться не через коронакризу. Такі втрати можуть викликати протекціоністські заходи в торгівлі, які включають впровадження нових мит.
Такого висновку дійшли аналітики BCG і HSBC в звіті, підготовленому для лідерів G20.
Фахівці порівняли два сценарії взаємодії між країнами G20 в найближчі роки. Дослідження розглядає тільки міжнародну торгівлю товарами і не розглядає торгівлю послугами.
Сценарій № 1 передбачає високу свободу торгівлі. За умови його реалізації темпи зростання зовнішньоторговельного обороту і ВВП у 2022 році будуть вищі на 2,0-2,6 процентного пункту відносно базового рівня, а ВВП – на 1,8-2,3 п.п. на рік.
Сценарій № 2 передбачає максимально можливі торговельні обмеження, включаючи зростання імпортних мит в середньому по світу, продовження торгової війни між США і Китаєм і вжиття лише дуже невеликої кількості нових заходів, спрямованих на спрощення процедур міжнародної торгівлі. Зростання обсягу зовнішньоторговельного обороту в вартісному вираженні в рамках цього сценарію припиняється. Те ж саме стосується підйому ВВП.
У 2021 році обсяг зовнішньої торгівлі товарами збільшиться в будь-якому випадку – на тлі відновлення глобальної економіки після пандемії.
У звіті запропоновані дії, які сприятимуть оздоровленню світової економіки в найближчі п’ять років і надалі:
посилення міжнародних інститутів, включаючи СОТ, щоб вони могли своєчасно відповідати на нові виклики, з якими стикаються компанії у всьому світі;
переосмислення правил міжнародної торгівлі для створення зводу правил, який знижує вплив протекціонізму, підтримує відкриті ринки і забезпечує рівні умови торгівлі в усьому світі.
Раніше повідомлялося, що коронавірус обвалює світову торгівлю. В результаті, за розрахунками СОТ, світовий рівень реального ВВП, за розрахунками організації, може впасти в кращому випадку на 2,5%, в гіршому – на 8,8%.
Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд (МВФ) підрахував, що загалом вихід зі світової економічної кризи потребуватиме понад 8 трлн доларів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас