На Газпром чекає тривалий процес оскарження штрафу в $7,6 млрд - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На Газпром чекає тривалий процес оскарження штрафу в $7,6 млрд - Bloomberg

Фондовий ринок
527
Процес оскарження “Газпромом” $7,6-мільярдного штрафу польського антимонопольного відомства займе не менше п’яти років, вважають експерти агентства Bloomberg. Шанси на те, що процес буде розглядатися судами ЄС невисокі, а на польські суди сильно впливають політики, попереджають експерти агентства.
Польський антимонопольний орган UOKiK оштрафував “Газпром” на $7,6 млрд за реалізацію проєкту газопроводу “Північний потік 2” без його схвалення. “Газпром” вже заявив, що подасть апеляцію, і ухвалення рішення, відзначають в Bloomberg, швидше за все, займе не менше п’яти років (враховуючи поточну тривалість антимонопольних процесів). Суди можуть ухвалити рішення про розгляд справи в прискореному режимі, якщо юристам вдасться переконати їх у терміновості справи.
Суперечка може перейти від місцевого суду до Верховного, де він може застрягти як мінімум на три роки. Рішення UOKiK від 2006 року з питання про змову в сфері міжбанківської комісії все ще розглядається польськими судами, нагадує агентство.
Експерти Bloomberg не виключають ризику політичного втручання в процес. “Серія суперечливих судових реформ в Польщі з 2015 року призвела до посилення політичного впливу на суди, поставивши країну на шлях колізії з Європейською комісією і викликавши серію судових процесів в судах ЄС, які можуть поставити під загрозу доступ країни до засобів блоку. Деякі європейські суди відмовилися передати підозрюваних Польщі відповідно до європейських процедур видачі з побоювань, що суд над ними не буде справедливим.
Хоча цей суд і його постанови не можуть бути політизовані, проблема польської судової системи стала системною, і політики мають надмірний вплив на суди, вважає Асоціація польських суддів Iustitia. Це, в свою чергу, позбавляє їх впевненості в неупередженості і незалежності своїх рішень”, – йдеться в коментарі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас