Бізнес склав для депутатів топ-12 нагальних законопроєктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес склав для депутатів топ-12 нагальних законопроєктів

Казна та Політика
576
Експерти Європейської бізнес асоціації (ЄБА) виділили серед зареєстрованих в парламенті законопроєктів ті ініціативи, ухвалення яких матиме позитивний вплив на діяльність бізнесу вже в короткостроковій перспективі.
Про це повідомила пресслужба Асоціації.
Водночас в ЄБА підкреслили, що багато з цих проєктів потребують доопрацювання, і поки Верховна Рада перебуває на вимушеній перерві, в асоціації закликають депутатів врахувати пропозиції бізнес-спільноти.
“Іноді бізнес надає свої пропозиції, але не розуміє, чи будуть вони включені в документ. Іноді якісний законопроєкт нівелюється кількома дивними нормами, або ж бізнес може роками чекати на ухвалення необхідних змін. Чимало документів виносять на перше читання досить “сирими”, – зазначила заступник директора ЄБА Світлана Михайловська.
Зокрема, в асоціації виділили 12 важливих для бізнесу законопроєктів:
1. №2289 про розблокування доступу до інноваційних засобів захисту рослин – дозволить підвищити врожайність та посилити рівень екологізації сільського господарства.
2. №2207-1 – д про впровадження системи управління відходами за європейськими практиками – сприятиме підготовці їх до повторного використання. Водночас експерти ЄБА вважають за потрібне прибрати можливість платити екологічний податок.
3. №3656 про зниження ставки ПДВ для деяких видів аграрної продукції – допоможе в рази знизити витрати бюджету і ризики втрат, пов’язані з шахрайством і мінімізацією податкових зобов’язань.
4. №3848 про скасування акцизних марок для тихих вин та можливість ввезення зразків алкогольної продукції – до переліку непідакцизних товарів додадуть тестові зразки та виноробну продукцію міцністю до 15%.
5. №3906 про посилення вимог до спиртзаводів – посилення вимоги до виготовлення та реалізації спирту, а також посилення відповідальності за злочини у цій сфері.
6. №1182-1-д про запуск ринку внутрішнього водного транспорту – в асоціації підтримують напрацювання до другого читання. У тому числі: функцій реєстрації ліній закордонного плавання залишаються за морською адміністрацією; встановлення ліцензування діяльності тільки для перевезення пасажирів, небезпечних вантажів і небезпечних відходів внутрішніми водними шляхами, а не вантажних перевезень в цілому.
7. №2740 про удосконалення порядку кримінального провадження – покликаний захистити права фізичних осіб та бізнесу від незаконних дій слідчих під час проведення досудового розслідування кримінальних правопорушень.
8. Пакет законів для стимулювання розвитку ІТ-індустрії: №3933, №3933-1 та №3979 – зауваження ЄБА стосуються особливостей оподаткування, правового регулювання, трудових відносин, правил працевлаштування іноземних фахівців.
9. №3543-1, №3631і №3632 про реформу економічних фінансів – забезпечення цільового використання коштів, отриманих від екоподатків.
10. №3318 про введення нових правил на ринку ветеринарних ліків – посилює контроль шляхом впровадження механізмів ліцензування та постреєстраційного нагляду за ветпрепаратами.
11. №3672 про розблокування ринку кормів – дозволить на тимчасовій основі вирішити ситуацію з кормами для тварин, яка склалася в результаті того, що Україна ще не перейшла до стандартів ЄС.
12. №3091 про реформу державного екологічного контролю – законопроєкт пропонує сконцентрувати всі функції нагляду та контролю в одному органі. При цьому ЄБА просить прибрати суперечливі положення, що стосуються проведення перевірок і правоохоронного статусу органу.
Бізнес склав для депутатів топ-12 нагальних законопроєктів
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас