Міжбанк: новини з НБУ і активна скупка валюти нерезидентами - сьогодні головна загроза для нацвалюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: новини з НБУ і активна скупка валюти нерезидентами - сьогодні головна загроза для нацвалюти

Валюта
1318
Вівторок, 6 жовтня на валютному ринку пройде дуже динамічно і з певною інтригою.
Вчорашні активні купівлі валюти іноземцями в поєднанні з посиленням напруженості в керівництві Нацбанку, що в кінцевому підсумку вилилося в оголошення догани і заяву про недовіру двом членам Правління НБУ – Катерині Рожковій і Дмитру Сологубу – посилило нервозність на міжбанку.
“Гроші люблять тишу”, і події, що відбуваються серед топ-менеджменту головного банку країни, провокують, з одного боку, активізацію спекулятивних ігор навколо курсу, а з іншого – частково нервують іноземних інвесторів, які і без цього активно виходять з українських ОВДП. Зростання попиту на валюту з боку нерезидентів здатне істотно змінювати розклад сил на торгах і впливати на котирування міжбанку. Як би не закінчився зараз конфлікт в Нацбанку – це не додає впевненості учасникам ринку в подальших перспективах гривні.
Швидше за все, сьогодні продовжаться спекулятивні спроби розігріти курс на новинах з НБУ, і саме поведінка регулятора в найближчі дні буде головним орієнтиром для ринку на найближчий час. Найімовірніше, Нацбанк продовжить ту саму тактику виходу на ринок з продажем долара в моменти нестачі валюти на міжбанку з метою згладжування курсових коливань. І робити це буде оперативно, щоб не підігрівати ажіотаж. Періодично “допомагати” йому буде і Укргазбанк, який давно вже помічений з продажем валюти у важкі для гривні періоди. За фактом, Держбанк продаватиме валюту НАК Нафтогазу (тобто держкомпанії), а основними її покупцями будуть нерезиденти за рахунок тієї гривні, яка у них буде накопичуватися за рахунок операцій з продажу ОВДП на вторинному ринку і відсотків, одержуваних за раніше розміщеними паперами. До них періодично будуть приєднуватися і місцеві великі імпортери. Експортери ж, навпаки, постараються поки що притримувати валютну виручку, сподіваючись на подальше зростання котирувань.
Дефіцит пропозиції на тлі періодично багато в чому штучно створюваного зростання попиту і ажіотажу – ось один з імовірних сценаріїв розвитку подій в найближчі кілька днів. Психологічний тиск на гривню на новинах з НБУ в поєднанні з активною скупкою валюти нерезидентами – сьогодні головна загроза для нацвалюти. У цій ситуації Нацбанку доведеться швидко і оперативно виходити на торги з інтервенціями з продажу долара, щоб показати ринку, що все під контролем.
Паралельно з цим у вівторок тренд на валютному міжбанку буде повністю залежати від завдань і курсових інтересів найбільших місцевих гравців, яким потрібна гривня для фінансування своєї поточної господарської діяльності. За прогнозами Finance.ua, обсяги торгів у вівторок будуть перебувати в межах $140-200 млн при здійсненні до 540-600 угод.
У зв’язку з нервозністю на міжбанку готівковий ринок буде змушений ще більш оперативно реагувати на поведінку котирувань міжбанку. Спред між купівлею/продажем по євро буде перебувати в більшості обмінників фінкомпаній в межах 20-25 копійок на євро, а по долару – до 20 копійок.
Частково на ресурсний і валютний ринки сьогодні і завтра вплине і проведений 6 жовтня аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Після консультацій з первинними дилерами чиновники цього разу залишили до розміщення облігації в гривні на всі раніше передбачувані терміни в 112,357 і 861 день і в доларі на 183 дні (зазвичай вони скорочують один-два терміни розміщення). Саме присутність валютних паперів може істотно збільшити загальні надходження до бюджету від цього аукціону. Основними покупцями гривневих облігацій залишаться держбанки і місцеві великі фінустанови, а ось на валютні облігації можливий попит і з боку окремих нерезидентів, які “не бояться” кадрових розборок в НБУ.
Курси міжбанку, за прогнозом Finance.ua, на 6 жовтня будуть в межах: долар – коридор 28,30 – 28,55 гривень, євро – коридор 33,20 – 33,70 гривень.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати в межах: долар – коридор купівель і продажів 28,20 – 28,65 гривень, євро 32,85 – 33,60 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 28,41 / 28,42
Євро – 33,48 / 33,49
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас