Суд дозволив компанії Ахметова не платити «Укренерго» за передачу електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд дозволив компанії Ахметова не платити «Укренерго» за передачу електроенергії

Фондовий ринок
1745
Господарський суд Києва рішенням від 22 вересня відмовився задовольнити позов Укренерго до ТОВ «Д.Трейдінг» (кінцевий бенефіціар – Рінат Ахметов) у справі про стягнення 651 млн грн заборгованості за договором про надання послуг з передачі електричної енергії.
Про це повідомляє Finbalance.
Згідно з судовими матеріалами, ТОВ «Д.Трейдінг» відзначало, що при експорті не повинно оплачувати послугу з передачі електроенергії, оскільки це, на його думку, «суперечить умовам договору та вимогам чинного законодавства».
При цьому «Укренерго» підкреслювало, що «експортери електроенергії фактично отримують послуги з передачі електричної енергії, оскільки фізично користуються мережами ОСП (оператора системи передачі) з метою транспортування електроенергії в енергосистему країни, в яку здійснюється експорт електроенергії».
На думку позивача, вимагаючи виключити обсяг експортованої ним електроенергії з обсягу послуги з передачі, відповідач «фактично вимагає установки для нього особливих, дискримінаційних умов і переваг в порівнянні з іншими учасниками ринку, які оплачують послугу в повному обсязі».
Однак у своєму рішенні Госпсуд став на сторону відповідача.
На думку суду, обов’язок зі сплати тарифу за передачу обсягів експортованої електроенергії була введена з прийняттям постанови НКРЕКУ від 7 лютого 2020 року.
«З огляду на, що частиною предмета спору є вимоги про стягнення вартості послуг за період липень 2019 – січень 2020 року, тобто за період, що передує прийняттю постанови НКРЕКУ від 07.02.2020 року №360, а також те, що відповідно до ст. 58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, правові підстави для стягнення з відповідача відповідної частини заборгованості відсутні», – повідомляється в рішенні суду.
Як зазначає видання, холдинг ДТЕК Ріната Ахметова, який є найбільшим експортером електроенергії, перестав платити тариф на передачу електроенергії при її експорті, посилаючись на те, що експортери в країнах ЄС не платять тариф на передачу, а Україна взяла на себе зобов’язання по синхронізації свого законодавчого поля з ЄС.
ДТЕК через суди намагається отримати право не платити борг «Укренерго».
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас