Бізнес просить відкликати проєкт закону про Бюро економічної безпеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес просить відкликати проєкт закону про Бюро економічної безпеки

Казна та Політика
645
Представники Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) акцентують увагу на необхідності доопрацювання концепції створення нового органу з розслідування економічних злочинів. Законопроєкт № 3087-д про Бюро економічної безпеки вже розглянув парламентський Комітет з питань податкової політики для внесення на голосування у другому читанні, повідомила пресслужба ЄБА.
Бізнес-спільнота вважає за необхідне відкликати цей проєкт закону, тому що його норми суперечать основним задекларованим напрямам діяльності влади: спрощення ведення бізнесу та неприпустимість тиску на суб’єкти господарювання.
Під час засідання Комітету нардепи погодилися з необхідністю прибрати статті про зміни в кримінальному та Кримінально-процесуальному кодексах, що стосуються відшкодування ПДВ. Ці зміни дозволяли б порушувати кримінальні справи тільки за фактом визначення правопорушення актом перевірки, що є неприпустимим, підкреслили в ЄБА.
При цьому податкове законодавство надає можливість оскаржити сам акт перевірки. Факти не можуть вважатися встановленими до моменту проходження всіх процедур оскарження.
До того ж пропоновані зміни в Кримінальному кодексі дозволили б широко трактувати слідчими органами формулювання “надання завідомо неправдивих відомостей” платниками податків. А це може спровокувати різного роду зловживання. На практиці ж податкові органи часто відмовляють у відшкодуванні ПДВ, що змушує платників звертатися до суду.
Що стосується попередньої редакції законопроєкту, вона дозволяла почати кримінальне переслідування керівництва компанії тільки на підставі факту подання заяви на відшкодування і рішення податкових органів про відмову ще до розгляду спору в суді.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас