НБУ хоче поширити програму "5-7-9%" на іпотечні кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ хоче поширити програму "5-7-9%" на іпотечні кредити

Кредит&Депозит
1257
Національний банк України запропонував уряду поширити програму “5-7-9%” на іпотечні кредити. Про це повідомляє прес-служба регулятора.
НБУ готує поліпшення в банківському регулюванні для активізації кредитування. Ці зміни стосуються спрощення оцінки кредитних ризиків. Йдеться про розширення переліку клієнтів, яких можна буде оцінювати на груповій основі та поліпшення підходів до оцінки кредитного ризику інвестиційних проектів. Також НБУ запропонував уряду поширити програму “5-7-9%” на іпотечні кредити”, – вказали в НБУ, цитуючи слова з виступу першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової.
Також зазначено, що іпотечне кредитування “почало оживати”. “У липні вперше з 2017 року іпотека зростала швидше, ніж споживчі кредити”, – вказали в регуляторі.
В цілому ж, за даними Нацбанку, якість роздрібних кредитних портфелів незначно погіршилася. Процеси реструктуризації тривають. “Банкам потрібно більше визначеності щодо кредитних канікул. Непевність щодо їх тривалості разом з пригніченням споживчого попиту через коронакризу зупинили зростання кредитування”, – зазначили в НБУ.
Зазначено зокрема, що кредитування бізнесу “поки має невтішну динаміку”. Однак в липні-серпні погіршення ситуації з темпами кредитування бізнесу дещо загальмувалося.
При цьому в НБУ відзначили, що “епоха високих ставок позаду”, і сьогодні якісні корпоративні позичальники вже можуть отримати кредити в українських банках під 9-12% річних.
“Простір для зниження ставок за кредитами ще залишається. По-перше, монетарна політика НБУ сьогодні стимулююча. Тобто, реальна облікова ставка близька до нуля. По-друге, банки мають надлишок ліквідності. По-третє, вартість гривневого фондування ще має перспективу до зниження незважаючи на те, що середня ставка за річними гривневими депозитами сьогодні нижче 9% річних”, – додали в НБУ.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас