Американська торгова палата розкритикувала підвищення податків у держбюджеті-2021 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американська торгова палата розкритикувала підвищення податків у держбюджеті-2021

Казна та Політика
452
Американська торгова палата (AmCham) в Україні виступила з критикою запропонованих урядом в проекті держбюджету-2021 і пов’язаному з ним законопроекті №4101 підвищення ставок податків, акцизів і зборів, а також правил оподаткування.
“Сьогодні бізнес працює в умовах світової економічної кризи, сприсиненої пандемією COVID… Ухвалення ж пропонованих змін… тільки погіршить ситуацію і не сприятиме збільшенню надходжень до бюджету”, – йдеться в заяві АТП у вівторок.
Зазначається, що окремі положення законопроектів не враховують специфіку розвитку окремих галузей економіки та нівелюють стимулюючу функцію ставок податків.
У палаті також нагадали, що запропоновані зміни порушують закладений в Податковому кодексі принцип стабільності податкового законодавства, згідно з яким вони повинні бути внесені не пізніше, ніж за шість місяців до початку нового бюджетного періоду.
Як уточнив агентству “Інтерфакс-Україна” один з членів палати, це питання було порушено на зустрічі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем минулого тижня. Зокрема, проти індексації ставок акцизів і зборів виступили пивовари і оператори мобільного зв’язку. Водночас представник Мінфіну нагадав, що щорічна індексація на індекс інфляції і промислових цін передбачена окремим законом, дія якого припинялося останні три роки, в результаті чого ставки залишаються на рівні 2017 року. За словами представника Мінфіну, відомство готове обговорити можливість введення цієї індексації з середини 2021 року, аби дотриматися принципу стабільності податкового законодавства, сказав співрозмовник агентства.
Як повідомлялося, в бюджетному пакеті Мінфін пропонує також повернутися до практики обмеження перенесення збитків минулих років і дозволити відносити на валові витрати протягом року лише 20% збитків.
На 11,6%, згідно з прогнозним рівнем інфляції в 2020 році, пропонується підвищити акциз на алкогольні напої, екологічний податок, ренту за використання радіочастот і на 12%, відповідно до прогнозу зростання цін промислової продукції, ренту за використання надр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас