Провайдерам перепишуть цінники на оренду електроопор: у кого подорожчає інтернет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Провайдерам перепишуть цінники на оренду електроопор: у кого подорожчає інтернет

Особисті фінанси
1870
Українські інтернет-провайдери готуються до підвищення ціни оренди на електроопори від обленерго. Це безпосередньо виллється в подорожчання послуг для клієнтів.
Якщо говорити про опори, призначені для підвішування кабелю, в тому числі і про так звані опори ЛЕП, то ціни на послуги формують власники інфраструктури, найбільші з них, що природно – обленерго.
В даному випадку мова йде про електроопори, на яких провайдери розміщують свої інтернет-кабелі. У законі “Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж” і підзаконні документи (методики розрахунку вартості) орендна плата за опори прив’язується до мінімальної зарплати.
“Оскільки “мінімалка” буде підніматися, то власники інфраструктури обов’язково скористаються можливістю підняти ціну для провайдерів. Раніше, до закону “Про доступ…”, піднімали раз на рік. Провайдери вже звикли, що їх “доять” всі, кому не лінь”, – зауважив керівник провайдера Павутина.Net Олександр Арутюнян.
Зі зростанням мінімальної заробітної плати збільшиться граничний поріг можливої вартості послуг, в межах якої і можуть встановлювати ціну власники інфраструктури.
“Швидше за все, окремі власники інфраструктури можуть переглянути свою цінову політику в договорах на наступний рік”, – вважає директор департаменту регуляторного забезпечення ПАТ “Укртелеком” Андрій Каленський.
Подорожчання помітять насамперед оператори (і їхні абоненти), які працюють в сільській місцевості.
“До кожного абонента або невеликої групи абонентів йде траса через кілька стовпів, і єдиний спосіб компенсувати це збільшення – виставити всю суму цьому (цим) користувачам. Що може бути цілком істотною для них сумою”, – розповів член правління Інтернет-асоціації України, власник компанії-провайдера NetAssist Максим Тульєв.
Тож питання перегляду тарифів, швидше за все, стане актуальним вже в грудні цього року, коли будуть перепідписувалися договори на наступний. Разом з тим великого зростання цін для своїх клієнтів інтернет-провайдери не прогнозують.
“Думаю, підвищення буде в межах не більше 10%, що є нормою і ринковою реалією. Ну і підвищення торкнеться тих, хто користується послугами в приватному секторі. У багатоквартирних будинках ціна також буде дещо підвищуватися, але причини там будуть зовсім інші”, – помітив нам Олександр Арутюнян.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас