НБУ: Економіка на початку 2004 р. характерізується прискоренням темпів економічного зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Економіка на початку 2004 р. характерізується прискоренням темпів економічного зростання

Валюта
174
Національний банк проаналізувавши динаміку макроекономічних і монетарних параметрів у січні – березні 2004 року зазначає таке.
Розвиток економіки України на початку 2004 року характеризується тенденцією до значного прискорення темпів економічного зростання. За підсумками січня – лютого зростання реального ВВП становило 10.2%, промислового виробництва – 18.2%. Збільшення темпів економічного розвитку супроводжувалося прийнятними темпами інфляції. Індекс споживчих цін за перший квартал 2004 року становив 102.2% (у т.ч. у березні 2004 р. – 100.4%). За останні п’ять років інфляція в першому кварталі була нижчою лише у 2002 році, для якого були характерні дефляційні тенденції. Таке зростання перебуває у прогнозованому руслі і головним чином зумовлено немонетарними чинниками.
Зростання монетарної бази на 3.4% та грошової маси на 6.4% у січні – березні відповідало орієнтирам, визначеним Основними засадами грошово-кредитної політики на 2004 рік, було адекватним процесам, що відбувалися в реальному секторі економіки, і абсорбувалося за рахунок прискорення економічного зростання та продовження процесу ремонетизації економіки (розрахунковий рівень монетизації збільшився до 31.6% порівняно з 30.4% на початок року).
У той же час для першого кварталу 2004 року характерна тенденція до прискорених темпів зростання ліквідності банків за рахунок купівлі Національним банком іноземної валюти на міжбанківському ринку, що потребує певних заходів з обмеження випуску платіжних засобів через інші канали, зокрема через рефінансування.
Враховуючи зазначене та можливі прогнозні тенденції розвитку цих показників надалі, з огляду на необхідність збереження позитивних тенденцій в економічному розвитку, а також відповідно до Тимчасового положення про визначення Національним банком України процентних ставок за своїми операціями, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 27.04.2001 №183, і Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України шляхом рефінансування, депозитних та інших операцій, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 24.12.2003 №584, Правління Національного банку України прийняло Постанову від 6 квітня 2004 року № 158, якою передбачено залишити розмір облікової ставки у квітні 2004 року на рівні 7% річних. Виходячи із ситуації на грошово-кредитному ринку в квітні 2004 року здійснювати вплив на пропозицію грошей через регулювання відсоткових ставок за кредитами овернайт і депозитними операціями. Пріоритет надавати проведенню процентних тендерів. Установити, що з 10 квітня 2004 р. кредит через лінію рефінансування овернайт (бланковий) може надаватися банкам у розмірі не більше 10% від суми визначеного та сформованого банком-позичальником обсягу обов’язкових резервів за місяць, що передує даті звернення за таким кредитом, за мінусом готівки, яка обліковується в касі банку і використовується для покриття обов’язкових резервів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас