"Карантинні" борги населення за послуги ЖКГ списувати не будуть, - голова підкомітету Ради — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Карантинні" борги населення за послуги ЖКГ списувати не будуть, - голова підкомітету Ради

Казна та Політика
957
Борги населення за послуги ЖКГ, які в період карантину зросли до 45 млрд грн, списуватися не будуть.
Про це в коментарі UBR.ua заявила голова підкомітету з питань розвитку конкуренції та рівних умов для бізнесу Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Людмила Буймістер (фракція “Слуга народу”).
Голова профільного підкомітету розповіла, що ситуація на ринку комунальних послуг погіршилася через пандемію і рішення уряду не накладати штрафи за прострочення на побутових споживачів і заборони відключати їм послуги.
“Цього року в принципі ситуація нестандартна через те рішення, яке було ухвалено урядом, щоб дозволити людям не платити за комунальні послуги. Точніше, це була опція не накладати штрафні санкції на побутових споживачів за несплату і заборонити їх відключення. Але це призвело до того, що багато споживачів подумали, що це означає, що за комунальні послуги можна не платити”, – розповіла Буймістер.
Вона підкреслила, що несплата населення за всі комунальні послуги вже досягла “захмарної” суми в 45 млрд грн. Вдіяти комунальники з неплатниками нічого не можуть – ні відключити їх, ні нарахувати штрафи, при цьому економічні можливості і у споживачів, і у самих підприємств погіршуються.
“Ця проблема буде наростати. Тут необхідні якісь системні рішення, але всі вони болючі. Адже навіть після закінчення карантину – ці борги “приросли” – і що з ними робити? Їх потрібно повертати. Адже населенню не буде списуватися ця заборгованість”, – вважає нардеп.
Вона вказує, що, згідно з соціологічним опитуванням Центру Разумкова, українці не бажають списання боргів, вбачаючи в цьому порушення соціальної справедливості.
“Одні оплачували, а інші – ні. Значить, або всі повинні оплачувати, або ніхто. Або ми повинні дарувати енергоносії народу України і говорити, що вони повинні бути безкоштовними. Всі повинні відповідально розраховуватися за комунальні послуги. А як зробити так, щоб люди борги почали віддавати – люди, у яких грошей і так немає?”- запитує голова підкомітету.
Вона вважає, що вирішення цієї проблеми перебуває за межами тільки енергетики і вимагає комплексного підходу.
“Тільки через стимулювання економіки, створення робочих місць і шляхом системного підходу до виходу з кризи, яка вже не в площині сфери енергетики, а більше в площині нашої загальної економічної стратегії держави, і розуміння, як ми шляхом правильної монетарної, економічної, фіскальної політики все-таки виведемо країну з кризи”, – резюмує Буймістер.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас