Підключити людський мозок до комп'ютера допоможе штучний інтелект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підключити людський мозок до комп'ютера допоможе штучний інтелект

Технології&Авто
481
Група вчених з Сколтеха спільно з колегами з INRIA і RIKEN Advanced Intelligence Project провела дослідження ряду сучасних алгоритмів машинного навчання, які створені, щоб розв’язувати задачі з визначення розумового навантаження та емоційних станів людини. Попутно вчені створили два нові алгоритми, так модифікувавши їх колишні версії, що змогли поліпшити комп’ютерне розпізнавання емоцій і інтенсивності роздумів людини.
Для досліджень були обрані алгоритми з двох категорій: класифікаторів на основі ріманової геометрії (RGC) і згорткових нейронних мереж (CNN). Вибрані алгоритми раніше вже показали свою ефективність при використанні в «розумних» протезах для управління відсутніми кінцівками. Але це так звані «активні інтерфейси». Для визначення емоційного стану і розумових зусиль частіше використовуються «пасивні інтерфейси» ІМК (інтерфейс мозок-комп’ютер) за допомогою електроенцефалографії (ЕЕГ). Для цього не потрібен прямий доступ до мозкових тканин живої людини, достатньо дистанційно вимірювати електричну активність головного мозку.
В процесі обробки даних про стан активності мозку з’ясувалося, що алгоритми з рімановою оптимізацією непогано проявили себе як з оцінкою ступеня розумового навантаження у піддослідних, так і при визначенні емоційного стану людини. Нейронна мережа ж виявилася попереду за точністю визначення розумового навантаження, але спасувала при оцінці емоцій.
«На наступних етапах дослідження ми плануємо використовувати більш складні методи на основі штучного інтелекту (ШІ) і, насамперед, методи глибокого навчання, за допомогою яких можна виявляти найменші зміни в сигналах і патернах мозку», – сказав один з авторів дослідження професор Центру Сколтеха з наукових і інженерних обчислювальних технологій для задач з великими масивами даних (CDISE) Анджей Чіхоцкі (Andrzej Cichocki).
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас