Купівельні настрої українців змінилися - гроші "летять" через інтернет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купівельні настрої українців змінилися - гроші "летять" через інтернет

Особисті фінанси
5234
Твердження про те, що “життя після карантину вже не буде колишнім”, – стало фактично девізом для багатьох жителів не тільки України, а й інших країн, в яких були введені жорсткі протипандемічні заходи. Карантин в Україні та багатомісячний локдаун вніс занадто багато змін у звичний устій життя людей. Змінилися і звички українських покупців, які тепер замість путівок і квитків купують велосипеди, а доставка будь-якої продукції стала чи не топ-запитом в суспільстві.
Ми розпитали представників найбільших ритейлів в Україні про те, які товари і послуги були популярні минулого літа, а які – зараз. Виявилося, що набагато частіше стали купувати товари для відпочинку на природі (складані стільці, намети, рибальські снасті, садові столи, гамаки), а ось рідше стали замовляти портативні колонки, навушники, дорожні сумки і рюкзаки.
За даними маркетплейсу Prom.ua, цього літа майже в 4 рази зріс попит на такі товари, як складані стільці і столи, а також скейтборди і роллерсерфи.
“У країні набирає популярності внутрішній туризм. Також багато хто переїхав на дачу. В результаті онлайн купують все для дачі, саду, риболовлі та походів або виїздів на природу. Найбільше замовляють тенти і намети. На них витрачають близько 1,3 тис. грн. Потім обирають садові або складані столи, стільці (760-880 грн), гамаки (400 грн) і поливальні шланги (410 грн). На вудки, спінінги витрачають близько 590 грн, на рибальські снасті — 450 грн, що в 2,5 разу більше, ніж минулого року. У порівнянні з минулим роком, влітку 2020-го українці витрачають на 12-17% менше на товари для дачі та відпочинку”, – говорить Лілія Овчиннікова, керівник пресслужби Prom.ua.
Для дітей замовляють батути, скейтборди і роллерсерфи. В середньому на батути витрачають 5 тис. грн, а на скейтборди і роллерсерфи – 520 грн.
Техніку купують трохи менше, але деякі товари впевнено тримаються в топі. В основному замовляють смарт-годинники і фітнес-браслети, а ось портативні колонки і навушники цього літа стали купувати рідше. Так, якщо влітку 2019 року на порталі було 29 тис. замовлень навушників і гарнітур, то цього літа їх всього 19,9 тис., а кількість замовлень портативних колонок скоротилася з 11,3 тис. до 8 тис. грн.
Влітку люди почали відзначати свята. Через карантин весільний сезон стартував пізніше. Тому в інтернеті замовляли повітряні кулі та композиції з них, а також весільні аксесуари. Середній чек – 250 грн. Цікаво, що кількість замовлень повітряних куль за рік зросла з 3,5 тис. замовлень до 5,8 тис., а ось весільні аксесуари купували рідше – 4,1 тис. замовлень в 2019 році і 3,1 тис. замовлень влітку 2020 року.
Ігор Сироватко, керівник департаменту клієнтського сервісу OLX в Україні та Центральній Азії, каже, що, як і рік тому, у червні-липні 2020 року найбільший інтерес на платформі OLX у користувачів викликають автозапчастини та мобільні телефони. При цьому попит на ці товари за рік збільшився на 49% і 22% відповідно.
“Разом з попитом зросла і пропозиція. Оголошень із запчастинами для транспорту побільшало майже на 43%. Телефонів же від продавців цього року +14%, або майже 36 тис. оголошень. У рейтинг найцікавіших товарів влітку 2020 увірвалися і велотовари. Пропозиція зросла на 47%, а попит — на 69%. Серед оголошень, на які попит, навпаки, значно знизився, очікувано виявилися квитки, на які відгукнулися на 81% менше, ніж минулого літа. Інтерес користувачів некритично зменшився до деяких марок автомобіля”, – пояснює Сироватко.
Фахівці майданчика авторських товарів Crafta.ua відзначають, що в цілому попит на вироби українських майстрів зріс на 15% в порівнянні з минулим роком. Топ популярних виробів очолюють аксесуари: браслети і кулони, шкіряні гаманці і пояси, тканинні маски для обличчя. Прикраси найчастіше замовляють в бохо-стилі, з вставками з натурального каміння і вулканічною лавою.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас