Готельно-ресторанний бізнес досі не оговталався від кризи (дослідження)
У кожній п’ятій організації HoReCa (готельно-ресторанний бізнес) вважають, що криза в самому розпалі, але закінчиться наприкінці літа. 12,7% компаній очікують, що криза буде і в 2021 році.
Про це “свідчить” масштабне дослідження HoReCa-галузі, проведене robota.ua. В опитуванні взяли участь 55 компаній.
Вакансії. У кожній п’ятій організації заморозили набір повністю. 16,4% компаній відкривають нові вакансії, але обережно. У 7,3% ситуація з вакансіями “докарантинна”. Це означає, що незважаючи на те, що карантинні обмеження пом’якшені, бізнес HoReCa все ще не може вийти на докарантинні об’єми. Тому потреби в нових співробітниках практично не виникає.
Бажана зарплата:
- майже половина кандидатів хочуть отримувати березневу заробітну плату;
- 18,2% кандидатів, за спостереженнями працедавців, зменшили зарплатні очікування;
- 10,9% — збільшили.
Половина компаній зберегла “докарантинні” пропозиції кандидатам. Водночас кожна п’ята організація була змушена запропонувати кандидатам менші суми, ніж на початку карантину; 7,3% — пропонують більше.
Майже в половині організацій зарплати співробітників не змінилися. Водночас 15% компаній трохи зменшили зарплати; 13,3% — трохи підвищили. Скасували/зменшили бонуси співробітникам 6,7% компаній.
Що роблять із незавантаженим персоналом:
- майже чверть компаній відправляють незавантажених працівників у відпустку за власний рахунок;
- переводять таких співробітників на часткову зайнятість 21,3% компаній;
- акож серед заходів — перекваліфікація на інші спеціальності (13,9%);
- звільнюють чи зменшують доходи (по 10,2%);
- відправляють у відпустку за рахунок компанії (5,6%).
Як працівники оцінюють особистий дохід:
- значно зменшився – 28,6%;
- дохід трохи зменшився – 27%;
- зарплата не змінилася – 17,5%;
- скасували чи зменшили бонуси та інші “плюшки” – 9,5%;
- не працюють взагалі – 4,8%;
- трохи поліпшився – 4,8%.
За матеріалами: Finance.ua
Поділитися новиною