Міжбанк: Ситуація на валютному ринку залишається напруженою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: Ситуація на валютному ринку залишається напруженою

Валюта
1825
Незважаючи на невеликий відкат котирувань минулого четверга – вже минулої п’ятниці долар знову зріс, і в цілому минулий тиждень пройшов з трендом на девальвацію гривні. Психологічно такі настрої ринку будуть позначатися на поведінці учасників торгів і сьогодні, що буде тиснути на курс гривні.
На поведінці міжбанку сьогодні будуть позначатися такі фактори:
Початок основного періоду відшкодувань ПДВ експортерам. Вони будуть намагатися витрачати гривневі надходження від держави і продавати валютну виручку по мінімуму. Це призведе до зниження обсягів пропозиції на торгах і спрацює проти нацвалюти;
Наближення кінця місяця. Компаніям треба закривати свої операції на звітну дату, що активізує обсяги операцій на міжбанку і поступово збільшить статистику торгів;
Завтрашній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Пропонуватимуться гривневі облігації на 140, 336, 931 і 1393 дні, а також доларові – на 309 днів. Останній подібний аукціон пройшов досить вдало для мінфінівців (вони продали паперів на 11,5 млрд гривень в еквіваленті), і чиновники захочуть повторити це і на завтрашньому аукціоні. Якщо це станеться, то значні обсяги аукціону позначаться на поведінці ресурсного і опосередковано валютного ринків;
Стрімке зростання котирувань євро. Після новин про пропозицію американським урядом збільшення вливань в економіку США ще близько 1 трильйона доларів для покриття витрат, пов’язаних з наслідками епідемії коронавірусу – євровалюта вже перевищила психологічний поріг в 1,17 долара за євро і продовжує поступово дорожчати на світових ринках. Зреагувало і золото, пробивши поріг в 1935 доларів і періодично піднімаючись і вище. Все це опосередковано позначається на курсі євро щодо гривні і робить з євровалюти основний інструмент для спекулянтів як на зовнішніх, так і на українському ринках. Курс євровалюти впевнено перевалив через позначку в 32 гривні, і поки що поступово зростає.
У понеділок спекулятивні атаки на гривню посиляться, а нерезиденти продовжать виходити з гривневих ОВДП, що створить додатковий тиск на гривню. У моменти виходу іноземців на торги з купівлею валюти спекулянти, користуючись підвищеним попитом на валюту, намагаються максимально задирати котирування на міжбанку, що швидко позначається і на готівковому ринку.
Спостерігаючи поступове збільшення курсу, експортери не поспішатимуть продавати відразу всю валютну виручку, а будуть це робити частинами – в моменти максимального зростання котирувань на торгах.
Все це створює тиск на гривню, і єдиним стримуючим фактором зараз залишаються інтервенції Нацбанку з продажу долара, щоб збити ажіотаж. Регулятору і сьогодні доведеться активно бути присутнім на ринку, щоб стримувати розгойдування котирувань.
Ринок 27 липня залишиться дуже залежним від:
1) курсових завдань і поведінки великих місцевих компаній;
2) дій спекулянтів;
3) активності зі скупки валюти нерезидентами;
4) інтервенцій НБУ та його цінників при цих операціях регулятора;
5) поведінки пари євро/долар на міжнародних ринках.
Котирування міжбанку на 27 липня будуть перебувати в межах: долар – коридор 27,70 – 28,00 гривень, євро – коридор 32,27 – 32,86 гривень. А статистика торгів понеділка, за нашими розрахунками, буде в межах $210-240 млн при здійсненні до 510-670 угод.
Через зростання курсової нестабільності на міжбанку – готівковий ринок сьогодні продовжить проводити політику частої зміни цінників обмінників протягом дня по долару і особливо – по євро.
Курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати в межах:
Долар – коридор котирувань купівель і продажів 27,45-28,05 гривень
Євро – коридор котирувань купівель і продажів – 31,70 – 32,90 гривень.
Через значні валютні коливання по парі євро/долар на міжнародних ринках – готівковий євро буде схильний до суттєвих курсових стрибків щодо гривні протягом понеділка і залишиться головним спекулятивним інструментом сьогодні як на міжбанку, так і на готівковому ринку.
Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:
Курс долара в банках: прийом 27,55-27,75 і продаж 27,85 -28,02 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після закриття ринку:
Долар США – 27,84 / 27,87
Євро-32,33 / 32,36
Російський рубль – 0,3874 / 0,3877
На міжнародному валютному ринку forex валютна пара євро / долар до цього часу мала наступні значення котирувань 1,1625 / 1,1627
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас