Суди скасували податковий штраф "Нафтогазу" на 2,3 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суди скасували податковий штраф "Нафтогазу" на 2,3 млрд грн

Фондовий ринок
282
21 липня шостий апеляційний адміністративний суд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Офісу великих платників податків ДПС і залишив без змін рішення Окружного адмінсуду Києва від 5 березня 2020 року, яким був задоволений позов “Нафтогазу” і скасовано податкове повідомлення-рішення про застосування до НАК штрафу в розмірі 2,376 млрд грн за ПДВ.
Як повідомляє FinBalance, штраф було накладено через відсутність реєстрації протягом граничного терміну розрахунків коригування на суму ПДВ.
Суди першої та апеляційної інстанції дійшли висновку, що “Нафтогазу” було протиправно і безпідставно відмовлено в реєстрації розрахунків коригування від 12.03.2018 на загальну суму 4,75 млрд грн.
При цьому НАК сплатив податкові зобов’язання за відповідною накладною, що не заперечувалося органом контролю.
“Твердження апелянта про те, що зазначена податкова накладна від 12 березня 2018 року №7402 спрямована в ДФС України на реєстрацію на годину раніше, ніж прийшла відмова позивачу в реєстрації розрахунків коригування, суд апеляційної інстанції сприймає критично, оскільки такі обставини не свідчать про невчинення дій, спрямованих на виконання покладених на позивача обов’язків та наявність складу податкового правопорушення щодо нереєстрації таких розрахунків коригування.
Враховуючи, що реєстрація протягом граничного строку, передбаченого ст. 201 ПК України, розрахунків коригування на суму ПДВ 4 млрд 751 млн 191 970,93 тисячі грн сталася не з вини АТ НАК “Нафтогаз України”, зазначене виключає протиправність дій платника податків і як наслідок притягнення його до відповідальності”, — йдеться в постанові шостого апеляційного адмінсуду.
У червні Окружний адмінсуд Києва відхилив позов “Нафтогазу”, в якому компанія просила скасувати наказ Мінекономіки про нарахування їй 163,5 млн грн пені за несвоєчасну сплату дивідендів за 2018 рік.
Підставою для нарахування пені стало те, що частину дивідендів за 2018 рік — 8,17 млрд грн з 12,25 млрд грн “Нафтогаз” перерахував до держбюджету після 1 липня 2019 року, тобто в порушення закону про управління об’єктами державної власності та розпорядження уряду.
Оскільки платіж був здійснений 22 липня, пеня була розрахована за 21 день за обліковою ставкою НБУ.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас