Лідери ЄС погодили план порятунку економіки на 1,8 трильйона євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лідери ЄС погодили план порятунку економіки на 1,8 трильйона євро

Світ
459
Лідери ЄС рано вранці у вівторок досягли домовленості про фонд відновлення економіки після пандемії обсягом 750 млрд євро і наступний довгостроковий бюджет ЄС обсягом понад 1 трлн євро.
Про це йдеться у висновках Європейської ради.
Про досягнення домовленості стало відомо незадовго до 6 ранку у вівторок – на п’ятий день саміту ЄС, який спочатку планувався дводенним. Цей саміт став найдовшим в історії ЄС.
“Ми провели 4 дні і ночі, 90 годин у переговорах і досягли успіху” – сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.
Вона додала, що, хоча ЄС часто звинувачують в тому, що він робить “занадто мало, занадто пізно”, на цей раз це звинувачення не може залишитися в силі.
Фонд відновлення ЄС, який складатиметься з 390 мільярдів євро у вигляді грантів і 360 мільярдів євро у вигляді кредитів, буде приєднаний до нового семирічного бюджету в розмірі 1,074 трильйона євро. Таким чином загальний фінансовий пакет допомоги сягне 1,82 трильйона євро.
Слід зазначити, що початкова пропозиція по фонду загальним обсягом 750 мільярдів євро передбачала розподілити субсидії і позики в співвідношенні 500 і 250 мільярдів євро, відповідно. Однак таке співвідношення не влаштовувало групу так званих ощадливих держав (Австрія, Нідерланди, Данія, Швеція), які були проти значної частки грантів у фонді.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас