На фінансування трансплантації до кінця року мають виділити 112 млн грн — Степанов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На фінансування трансплантації до кінця року мають виділити 112 млн грн — Степанов

Казна та Політика
121
На фінансування трансплантації у державному бюджеті на 2020 рік передбачено 112 млн грн. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов вважає, що цих грошей повинно вистачити до кінця року, враховуючи темпи проведення трансплантацій, які демонструють протягом останніх місяців українські лікарі.
Про це він сказав під час брифінгу 20 липня.
Степанов розповів, що наразі Україна стикається з низкою проблем у цій галузі: це і нерозвиненість донорського етапу, і необхідність розвитку системи центрів трансплант-координації, відсутність відповідного обладнання в лікарнях, а також підготовка хірургів.
На сьогодні в Україні трансплантацію органів можуть здійснювати 19 закладів охорони здоров’я. Трансплантацію кісткового мозку здійснюють лиш 6 із них.
Степанов наголосив, що діагностика смерті мозку та створення центрів трансплант-координації — це одні з найголовніших викликів, які стоять перед впровадженням системи трансплантації в Україні.
«Передусім у нас є нерозвиненість донорського етапу, яка пов’язана з відсутністю усталеної практики діагностики смерті мозку. Хочу наголосити, що діагностування смерті мозку повинно відбуватися в будь-якому випадку — незалежно від того, чи може бути ця людина донором, чи ні» — вважає міністр.
Він також відзначив необхідність створення мережі трансплант-координаторів по всій країні.
«Це люди, які безпосередньо займаються технічним забезпеченням питань трансплантації», — пояснив Степанов.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас