"Укрметалургпром" звернувся до НАБУ і Нацполіції стосовно корупційних схем в УЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрметалургпром" звернувся до НАБУ і Нацполіції стосовно корупційних схем в УЗ

Фондовий ринок
318
“Укрметалургпром” звернувся до НАБУ і Нацполіції з приводу корупційних схем в “Укрзалізниці”, пов’язаних з перевезенням вантажів на особливих умовах, в результаті чого втрати гірничодобувних підприємств перевищили 50 млн доларів. Про це повідомили в компанії.
“Ми як “Укрметалургпром” звернулися до відповідних правоохоронних органів щодо договору про перевезення вантажів на особливих умовах, який пропонується державним підприємством АТ “Укрзалізниця”. Необхідно розібратися з ситуацією з приводу заподіяння збитків цим договором нашим підприємствам, іншим вантажовідправникам і державній компанії АТ “Укрзалізниця” – повідомили в компанії.
У компанії пояснили, що суть договору УЗ про перевезення вантажів на особливих умовах полягає в тому, що УЗ пропонує здійснювати прискорення перевезень з додатковою платою в 20% (“Нитки графіка”). При цьому в “Укрметалургпромі” зазначили, що згідно з чинним законодавством (збірник тарифів), в разі перевезення вантажів зі швидкістю більш ніж вагонна (високою), за це платиться подвійний розмір плати за перевезення, а не +20%.
За даними, якими володіє “Укрметалургпром”, в результаті таких перевезень за заниженим тарифом за особливі умови в листопаді 2019 року втрати “Укрзалізниці” склали 4,7 млн. грн.
Крім фінансового, ще одним негативним наслідком подібних перевезень є неритмічність доставки вантажів, оскільки при перевезенні за додаткові 20% одні вантажі йдуть, а інші – простоюють. За оцінкою компанії, через такі перевезення в 4 кварталі 2019 року було зірвано експортну програму ГЗК України, на складах було накопичено понад 1 млн. тонн готової продукції. Через систематичні зриви у відвантаженні, відправники були змушені відвантажувати продукцію на склади.
“Втрати гірничодобувними підприємствами валютної виручки, по суті експортних валютних надходжень в країну, внаслідок невиконання плану навантаження, в т.ч. шляхом впровадження “Ниток графіка”, перевищили 50 млн. дол.”, – підкреслили в “Укрметалургпромі”.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас