Українців пропонують звільнити від сплати судового збору в адмінсправах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців пропонують звільнити від сплати судового збору в адмінсправах

Особисті фінанси
370
Адміністративні позови, пов’язані з оскарженням постанови про накладення штрафу, пропонують звільнити від сплати судового збору.
Про це свідчить пояснювальна записка до відповідного законопроєкту №3424.
Як це діє зараз: наприклад, у випадку оскарження в суді постанови про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу в розмірі 17,00 грн, необхідно буде спочатку сплатити судовий збір в розмірі 420,40 грн, що майже в 25 разів перевищує суму самого штрафу.
Куди направляють кошти збору: судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та спрямовується на забезпечення судочинства та функціонування органів судової влади, а також на забезпечення архітектурної доступності приміщень судів, доступності інформації, що розміщується в суді.
“Таким чином, можна зробити висновок, що за рахунок пересічних громадян, судді Великої Палати Верховного Суду вирішили в котрий раз збільшити надходження до спеціального суддівського фонду держбюджету, за рахунок якого вони отримують свою заробітну плату”, – зазначають автори документу.
Мета законопроєкту: звільнити осіб від сплати судового збору у випадку оскарження постанов у справах про адміністративні правопорушення і цим самим усунути зазначене несправедливе ставлення до громадян та створення Верховним Судом штучних перепон до доступу до правосуддя.

Довідка Finance.ua:

  • Нині розмір судового збору в адміністративних справах майнового характеру для фізосіб становить 1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
  • Зі справ немайнового характеру для фізосіб збір дорівнює 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
  • Для юросіб і фізосіб-підприємців з майнових спорів – 1,5% ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
  • З немайнових справ для юросіб і фізосіб-підприємців – 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас