Що буде з економікою в 2021 та чи виживе малий бізнес: прогноз Шмигаля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з економікою в 2021 та чи виживе малий бізнес: прогноз Шмигаля

Казна та Політика
2234
У Кабміні сподіваються, що в наступному році ситуація з коронавірусом дозволить відновити роботу необхідних для малого і середнього бізнесу сфер.
Наразі обмеження найбільше вдарили по шістьох сферах економіки, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю “НВ”.
Їхнє відновлення дозволить досягнути анонсованого росту економіки України на 3-4% у 2021.
Саме призупинені сфери живили малий та середній бізнес:
  • ресторанне господарство,
  • сфери розваг і послуг,
  • транспорт,
  • культурно-масові та креативні індустрії.
“Сподіваюся, що в наступному році ситуація з обмеженнями і лікуванням COVID-19 буде краще, ніж в цьому, – тому ми щонайменше відновимо ті сфери, які в цьому році провалилися, і це вже дасть певне повернення на якийсь рівень”, – сказав він.
Окрім того, Шмигаль анонсував низку кроків для стимулювання експорту:
  • відновлення роботи Експортно-кредитного агентства,
  • відповідну програму з Укрексімбанком щодо стимулювання експорту,
  • підтримку промисловості і окремих сфер.
“І також у нас хороші програми з підтримки мікро- та малого бізнесу, а це те, що також дасть приріст. Сьогодні кількість безробітних — понад 0,5 мільйона. При цьому за період карантину воно збільшилося з 320 тисяч до 510 тисяч. Але в цей же час ми працевлаштували понад 150 тисяч осіб”, – пояснив прем’єр.
Прем’єр впевнений, що малий бізнес виживе. Він зазначив, що зараз Кабмін створив всі умови для хоча б мінімальної підтримки тих, хто втратив роботу або можливість заробляти.
“Ми прискорили отримання допомоги з безробіття, створили можливість отримати кредитні канікули. Законом малий і середній бізнес звільнений від ЄСВ, при цьому держава ЄСВ людям зараховує. Всі ці переваги є “подушкою безпеки”, – пояснив глава уряду.
Водночас він зазначив, що існують питання до розміру цієї “подушки” і її ефективності. Однак уряд продовжує роботу над створенням та розвитком кредитних програм.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас