Мінцифри хоче через "Дію" повідомляти громадян про те, хто і коли мав доступ до їхніх персональних даних у держреєстрах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінцифри хоче через "Дію" повідомляти громадян про те, хто і коли мав доступ до їхніх персональних даних у держреєстрах

Казна та Політика
312
Міністерство цифрової трансформації України розробляє можливість інформування громадян про те, хто, коли і на якій підставі отримував доступ до їхніх персональних даних із держреєстрів, за допомогою порталу “Дія”.
Як повідомив у коментарі “Інтерфаксу-Україна” віце-прем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, це стане можливим після повної інтеграції системи обміну даними між реєстрами під назвою “Трембіта”.
“Кожен запит до держреєстру має здійснюватися через “Трембіту”, де він логується і підписується кваліфікованим електронним підписом. “Трембіта” передбачає разові запити і разову відповідь, а не повний доступ до всієї бази даних, як це сьогодні відбувається з деякими держреєстрами. Сьогодні той, хто має право на доступ через автоматизоване робоче місце, через нього входить до держреєстру, пошуком знаходить будь-кого і робить з цією інформацією, що завгодно”, – наголосив міністр.
За його словами, дуже важливо добитися того, щоб запити в держреєстри були одиничними, здійснюваними на законних підставах і з безумовним логуванням зі збереженням інформації про те, хто і коли мав доступ до запитуваної інформації.
Федоров повідомив, що у Мінцифри вже є можливість відображати дані, які містяться про громадян в 5-6 реєстрах, цю інформацію можна побачити в електронному кабінеті громадянина на порталі “Дія”.
Міністерство також планує незабаром реалізувати функцію оповіщення громадян, якщо хтось цікавиться їхніми персональними даними або вносить якісь зміни щодо них у держреєстрах.
“Ми не об’єднуємо всі реєстри в одну якусь базу. Наша мета – щоб кожна база даних або реєстр працювали строго відповідно до закону. Нині в Україні понад 350 реєстрів, 200 з яких містять персональні дані громадян. При цьому у багатьох із них інформація не актуальна або дублюється. Наше завдання – зменшити обсяг даних, які реєстри збирають про людину, а не збільшити їх”, – наголосив міністр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас