Виробники компенсували втрати: названі причини високих цін на продукти
Ціни на продукти харчування у травні 2020 року були вищими, ніж зазвичай у цьому місяці. Вірогідно, це пов’язано з намаганням виробників швидко компенсувати втрати попередніх місяців.
Про це йдеться в Огляд інфляції Департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки.
Як зазначається в документі, у травні 2020 року зростання цін на споживчому ринку очікувано уповільнилося до 0,3% внаслідок як загального скорочення попиту під час карантину, так і сезонного зниження цінового тиску в передлітній місяць.
Читайте також: Міністр економіки про інфляцію: ситуація катастрофічна
У річному розрахунку цінова динаміка також продовжувала уповільнюватися до 1,7% (2,1% у квітні 2020 року).
“З огляду на карантинні обмеження, запроваджені для подолання пандемії COVID-19 на фоні слабкого попиту та у разі відносно низького рівня інфляційних очікувань у подальшому впродовж 2020 року варто очікувати збереження (з неістотними коливаннями) стриманих темпів споживчої інфляції”, – йдеться в огляді.
Поряд із тим на динаміку інфляції впливатиме збільшення ролі кредитного каналу емісії грошей, у т.ч. для підтримки бізнесу та запровадження антикризових заходів, а також підвищення складової собівартості товару, зважаючи на понесені у період карантину збитки, зазначають фахівці Мінекономіки.
В огляді також зазначається, що у травні ціни в промисловості, вперше в цьому році, знизилися на 0,6% (у розрахунку до попереднього місяця). У річному розрахунку ціни були нижчими за минулорічні на 5,1% (“мінус” 2,6% у квітні 2020 року).
“Повернення до торішнього тренду на зниження цін було як реакцією ринку на спадну цінову динаміку на світовому ринку за більшістю товарів, так і відображенням низького рівня ділової активності через негативний вплив пандемії COVID-19”, – йдеться в огляді.
За матеріалами: Економічна Правда
Поділитися новиною