Банки успішно пройшли перший етап коронакризи, але найгірше попереду - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки успішно пройшли перший етап коронакризи, але найгірше попереду - НБУ

Казна та Політика
979
Фінансова криза, спричинена пандемією коронавірусної інфекції COVID-19, істотно скоротила попит на споживчі кредити, при цьому кредитний портфель українських банків значно знизився.
За оцінками НБУ, більш ніж 10% незабезпечених споживчих кредитів можуть стати непрацюючими через кризу.
“Ці збитки реалізуються протягом наступних кількох кварталів, тому банки не повинні зволікати з їх визнанням і своєчасно формувати резерви. Щоб упевнитися в коректності класифікації кредитів і достатності резервів, НБУ планує провести аналіз якості активів банків (AQR) в кінці року”, — йдеться в звіті про фінансову стабільність НБУ.
При цьому в НБУ відзначають, що уповільнення інфляції, стабільність на валютному ринку і робота банківського сектору без збоїв сприяють подальшому зниженню процентних ставок.
Так, вперше з часів відновлення незалежності Україна входить в період однознакових процентних ставок за вкладами, що є передумовою для істотного зниження вартості кредитів.
За відсутності нових макроекономічних шоків і подальшого посилення захисту прав кредиторів ставки за кредитами для населення і бізнесу до кінця року стануть найнижчими за всю історію банківського сектору.
Враховуючи достатність капіталу і ліквідності, а також зниження процентних ставок, банки готові підтримати бізнес і населення і сприяти економічному відновленню.
У НБУ відзначають, що одним з помітних останніх досягнень, яке істотно знизило ризики для фінансової стабільності, є ухвалення змін до банківського законодавства.
Зокрема, тепер неплатоспроможні банки не можуть повертатися на ринок. Це правило докорінно змінить судову практику і унеможливить роботу банків-зомбі.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас