Фонд гарантування судиться з Рожковою і екс-керівниками Платинум Банку за 1,5 мільярда — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд гарантування судиться з Рожковою і екс-керівниками Платинум Банку за 1,5 мільярда

Фондовий ринок
422
Фонд гарантування вкладів фізосіб подав позов в Госпсуд Києва до колишніх членів правління та наглядової ради Платинум Банку про солідарне стягнення 1,48 млрд грн.
Про це повідомляє Finbalance.
Зазначається, що серед відповідачів – Катерина Рожкова (колишня в.о. голови правління Платинум Банку, нинішній перший заступник голови НБУ), Костянтин Смольський (ексголова правління Платинум Банку), Григорій Гуртовий (ексголова наглядово ради) та інші.
За даними Фонду, обсяг вимог кредиторів Платинум Банку, який визнали неплатоспроможним у січні 2017 року, – 7,04 млрд грн, оціночна вартість ліквідаційної маси – 1,94 млрд грн, а сума недостатності майна банку для задоволення вимог кредиторів – 5,1 млрд грн.
На 1 червня 2020 року вкладникам Платинум Банку в межах гарантійної суми були виплачені компенсації на 4,82 млрд грн (98,6% запланованих виплат).
У ФГВФО обґрунтовують позов тим, що екс-посадовці Платинум Банку, “внаслідок неналежного виконання своїх службових обов’язків, що виразилося в прийнятті необгрунтованих рішень”, завдали збитків банку в розмірі 1,48 млрд грн, який складається з сум неповернених і списаних у збиток кредитних коштів.
Як вважають у Фонді, серед таких рішень були як кредитування деяких компаній, так і “завідомо збиткові активні операції”: продовження кінцевих термінів повернення кредитних коштів (які не були повернуті банку); перенесення термінів сплати відсотків зі зменшенням ставки за користування кредитними коштами тощо.
У Фонді також вважають, що вчинення таких дій призвело до відсутності в банку коштів для виконання зобов’язань перед вкладниками і кредиторами, порушення нормативів НБУ, банкрутства Платинум Банку, заподіяння шкоди банку, вкладникам та іншим кредиторам, в т.ч. Фонду.
17 червня Госпсуд дав Фонду гарантування п’ять днів на усунення недоліків позовної заяви, у тому числі – обґрунтування підстав для об’єднання позовних вимог.
Нагадаємо, у січні 2017 року Правління Національного банку прийняло рішення про віднесення ПАТ “Платинум Банк” до категорії неплатоспроможних.
У жовтні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва визнав законним виведення з ринку “Платинум Банку”.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас