Нова технологія 3D-друку дозволяє створювати органи прямо всередині людини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова технологія 3D-друку дозволяє створювати органи прямо всередині людини

Технології&Авто
838
Сучасні технології 3D-друку дозволяють створювати кістки, органи і навіть кровоносні судини. Однак всі ці імпланти необхідно хірургічним шляхом встановлювати в організм, що супроводжується серйозними ризиками для пацієнта. Нова розробка американських вчених дозволяє друкувати тканини прямо всередині людини.
Навіть якщо орган буде надрукований ідеально і підійде донору за всіма параметрами, не викликавши відторгнення імунної системи, його встановлення вимагає хірургічного втручання. Крім того, пошкоджені тканини потребують тривалого загоєння, що доставляє значний дискомфорт. Також варто враховувати можливість розвитку інфекції, яка здатна ускладнити роботу всього організму. В ході співпраці між кількома великими університетами США було створено унікальне чорнило, що дозволяє друкувати органи прямо всередині людини. Головна проблема, яка була вирішена, — це затвердіння біочорнила при температурі всього 36,6 градуса. В ході експериментів вдалося отримати потрібну суміш, здатну набувати тієї чи іншої форми під впливом світла всередині тіла.
Перш ніж приступати до роботи, спеціальний принтер проходить ретельне програмування, оскільки 3D-друк здійснюється без участі людини. Модернізації піддався також і наконечник принтера, який щоразу при проникненні в тіло створює своєрідний «якір», що блокує витікання чорнила на поверхню. За словами дослідників, їхня технологія дозволить в майбутньому відновлювати пошкоджені органи без хірургічного втручання.
“Розробка персоналізованих тканин, здатних відновлювати різні травми і недуги, дуже важлива для медицини. Представлений проєкт присвячений важливому завданню створення подібної технології і дозволяє доставляти потрібні матеріали безпосередньо всередину пацієнта”, – діляться підсумками дослідження вчені.
За матеріалами:
4PDA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас