Щомісяця ціна на газ буде змінюватися: меморандум з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Щомісяця ціна на газ буде змінюватися: меморандум з МВФ

Особисті фінанси
2253
В основному пункти Меморандуму, які зачіпають інтереси широкого кола українців, стосуються комунальних послуг і входять в розділ “реформи енергетичного сектору”.
Так, вже з 1 липня повинна істотно змінитися система формування тарифів на газ. Українська сторона бере на себе зобов’язання встановити для населення ринкову ціну на газ, яка буде формуватися “як середнє значення спот-цін природного газу на добу вперед на хабі TTF на період з 1-го по 22-й день місяця плюс вартість транспортування і ввезення в Україну”. Тариф на газ буде змінюватися щомісяця залежно від коливання цін на ринку.
“Протягом декількох робочих днів в районі 22-го дня кожного місяця НАК “Нафтогаз” буде публікувати оптову ціну. Ми зобов’язуємося системно застосовувати цю схему ціноутворення, яка базується на ринкових принципах, без будь – якої верхньої граничної цінової межі”, – йдеться в Меморандумі.
Економіст, президент інвестиційної компанії “Універ” Тарас Козак вважає такі зміни логічними.
“Ми в Україні звикли, що газ повинен бути дешевим. Хоча ми його імпортуємо. Чомусь щодо бензину ні в кого питань немає, бензин завжди продавався за ринковою ціною, і ніхто не вимагав, щоб він коштував 20 копійок. Так і з газом має бути. Тому вимога щодо того, що газ повинен продаватися за ринковою ціною – це нормальна вимога. Інша справа, що повинні бути вищими зарплати, щоб люди могли платити ринкову ціну за газ”, – говорить він.
Крім тарифів на газ, зазнають також зміни тарифи на опалення. Однак вони будуть змінюватися тільки раз на рік.
“До кінця серпня 2020 року всі тарифи на опалення, які перебувають під юрисдикцією НКРЕКП і місцевих органів влади, будуть переглянуті і офіційно прийняті для повного відображення вартості газу і негазових витрат… Починаючи з опалювального сезону 2020-2021 років тарифи на опалення будуть переглядатися і встановлюватися мінімум один раз на рік до початку опалювального сезону для забезпечення адекватного відображення вартості газу і негазових витрат (включаючи капітальні витрати) в тарифах на опалення”, – йдеться в Меморандумі.
Враховуючи, що ціни на газ на світовому ринку зараз досить низькі, найбільші ризики підвищення ціни лежать саме в уточненні капітальних витрат. Якщо мова йде про модернізацію мереж, які в Україні сильно зношені, підвищення тарифів може виявитися досить істотним.

Довідка Finance.ua:

  • Згідно з інформацією, розміщеною на сайті Фонду держмайна, Україна стала 167-м членом Міжнародного валютного фонду в 1992 році. Всього за понад 25 років співпраці український уряд уклав 10 кредитних угод з МВФ.
  • У серпні 2017 року Україна повинна була почати віддавати борги за останньою програмою МВФ. 4 серпня було повернуто 450 мільйонів доларів за програмою 2014 року.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас