Бізнес перейде "в тінь": експерт розповів про ризики впровадження другого рівня пенсійної системи в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес перейде "в тінь": експерт розповів про ризики впровадження другого рівня пенсійної системи в Україні

Казна та Політика
1732
Протягом останніх 10 років багато країн відмовилося від впровадження другого рівня пенсійної системи. Аргументів на користь впровадження загальнообов’язкового накопичувального рівня пенсійної системи в Україні поки що немає.
Таку думку висловив 24 каналу економічний експерт Віктор Скаршевський.
При впровадженні другого рівня пенсійної системи виникає питання: куди будуть вкладатися ці гроші? За оцінками експертів, мова йде про приблизно 100 мільярдів гривень, які отримають недержавні пенсійні фонди, йдеться в матеріалі. “У нас немає фондового ринку. Є тільки два варіанти: депозити в банках і ОВДП. Все! Промисловість, розвиток економіки через фондовий ринок – в Україні таких інструментів немає. Це проблема не тільки пенсій чи пенсійних фондів, а загальноекономічна. Адже у нас дуже примітивна економіка”, – зауважує Віктор Скаршевський.
Українська економіка сировинна з двома видами експорту продукції: аграрна і металургійна, яка становить 70% всього українського експорту. Якщо впроваджувати другий рівень у запропонованому вигляді, це ще більше натисне на бізнес, який чесно працює, і стимулюватиме його перехід у тінь. Адже тіньовий бізнес податки не платить. “У нас і без того дуже високе навантаження на фонд заробітної плати. А тут ще хочуть його підвищити. Запропонованим законопроєктом пропонують взяти 2% у роботодавців і 2% у працівника. Зараз не час для таких ініціатив. Це підтверджує економічно-фінансовий аналіз і досвід східноєвропейських країн (Польща, Чехія, Естонія)”, – переконаний Віктор Скаршевський.
За його словами, поки що немає чітких аргументів (фінансових, економічних, соціальних), які б переконали в необхідності впровадження другого рівня і що це вирішить проблему депопуляції України. Адже накопичувальний рівень – перерозподіл грошей, а не створення нових доходів. Якщо у нас буде низька зарплата, то будуть і низькі пенсії. “У бідній економіці високих пенсій не може бути за визначенням. Це тільки погіршить економічно-фінансову ситуацію і не вирішить проблему”, – вважає Скаршевський.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас