АМКУ допускає можливі маніпуляції на ринку електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ допускає можливі маніпуляції на ринку електроенергії

Енергетика
154
Антимонопольний комітет України (АМКУ) допускає, що деякі учасники ринку електроенергії можуть вдаватися до антиконкурентних практик.
“Проведений Комітетом макроекономічний та факторний аналіз функціонування різних сегментів ринків електричної енергії протягом 2020 року може свідчити про застосування окремими гравцями ринку антиконкурентних практик”, – ідеться у відповіді АМКУ на запит Енергореформи.
У комітеті зазначили, що з метою з’ясування обставин ситуації, що склалася на енергоринку, оперативного виявлення та припинення можливих порушень конкурентного законодавства комітет направив вимоги про надання інформації виробникам електроенергії, постачальникам, трейдерам, НЕК “Укренерго”, ДП “Оператор ринку”, а також до Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).
За підсумками аналізу отриманої інформації комітет у стислі терміни ухвалить відповідне рішення, йдеться в листі.
“Слід зазначити, що йдеться про дії виробників електроенергії і трейдерів, які можуть мати ознаки недобросовісної конкуренції, зокрема шляхом маніпулювання ціновими заявками та обсягами електроенергії на ринку”, – уточнюють у комітеті.
При цьому в ньому не виключили, що така поведінка, зокрема, може бути зумовлена бездіяльністю НКРЕКП.
У АМКУ наголосили, що сигнали про можливі порушення на ринку е/е почали надходити від громадськості та органів влади, зокрема від депутатів парламенту, серед яких є звернення голови комітету з питань енергетики і ЖКГ Андрія Геруса.
“Український ринок електроенергії постійно перебуває у фокусі уваги Антимонопольного комітету як такий, що характеризується високою концентрацією та обмеженою конкуренцією”, – наголосили в комітеті.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас