ВР пропонує заборонити імпорт е/е з РФ і Білорусі до 2022 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР пропонує заборонити імпорт е/е з РФ і Білорусі до 2022 р.

Енергетика
407
Урядовий законопроект про внесення змін до закону про ринок електроенергії, зокрема, пропонує Верховній Раді вкотре повернутися до питання обмеження імпорту електричної енергії з Російської Федерації та Білорусі.
Так, згідно з текстом зареєстрованої 15 червня законодавчої ініціативи №3657, зокрема, пропонується до 31 грудня 2021 року повністю заборонити імпорт із Росії та Білорусі е/е за двосторонніми договорами (ДД), на ринок “на добу наперед” (РДН), внутрішньодобовий ринок (ВДР), а також балансувальний (БР).
Відповідно до проекту закону, після зазначеної дати весь обсяг е/е, імпортованої з держав, які не є членами Енергоспівтовариства, буде доступний для продажу виключно на ринку “на добу наперед” і на балансувальному ринку. Нині обмеження стосовно імпортної е/е діють щодо РФ, чий ресурс доступний для реалізації тільки на РДН. У свою чергу імпорт е/е з Білорусі нині можливий як за ДД, так і на РДН і ВДР.
Законопроект також пропонує покласти на оператора системи передачі НЕК “Укренерго” спеціальні зобов’язання із забезпечення розвитку генерувальних потужностей і виконання заходів з управління попитом, передбачивши витрати на виконання цих зобов’язань у тарифі на передачу. Плату за відповідну послугу повинен буде здійснювати оператор поетапно після введення в експлуатацію нових генпотужностей/виконання заходів з управління попитом.
Окрім підписання договору з переможцем конкурсу (на будівництво/виконання заходів) “Укренерго” також повинне буде здійснювати моніторинг виконання інвестором своїх зобов’язань.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас