Переваги інвестицій в ОВДП: ставки, валюта, гарантування (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переваги інвестицій в ОВДП: ставки, валюта, гарантування (відео)

Фондовий ринок
1910
Попри популярність інструменту, облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) все ще набагато уступають за обсягами депозитам.
Про це розповів Михайло Демків, фінансовий аналітик групи ICU на вебінарі “FinUpdate 7: Куди інвестувати у 2020 році”. Invest партнер вебінару – фінансова компанія Royal Standard Group.
“Проінформованість про продукт поки що теж не є високою. У сприйнятті пересічної людини це інструмент для інвестування багатих і знаменитих — політиків та депутатів. Адже більшість населення дізналася про ОВДП із декларацій чиновників, які вони опублікували. Але боятися ОВДП не потрібно”, – розповів експерт.
ОВДП — це позика державі в особі Міністерства фінансів України. І зараз сума всіх облігацій позики державі в обігу – приблизно 800 млрд гривень. Більшість із цих коштів належать НБУ та державним банкам, ще 100 млрд гривень — це вклади іноземців. Фізичні особи інвестували в цей інструмент приблизно 9 млрд гривень.
Гарантування вкладу. Якщо говорити про гарантування депозитів, то держава гарантує до 200 тисяч гривень у випадку, якщо банк стане банкрутом. У випадку ОВДП все простіше — держава має зобов’язання повернути ці кошти, при чому в повному обсязі інвестицій.
Валюта. Багато людей помилково вважають, що ОВДП має бути обов’язково у національній валюті, але це не так. Насправді більшість інвестує у валютні позики державі.
Ставки. Зараз у гривні, за словами експерта, діють ставки близько 10%, залежно від терміну. У доларах ставка на рівні 2-3%. Такі інвестиції у євро не є надто популярними через нижчу ставку, навіть у порівнянні з доларом.
Найголовніше, що відрізняє ОВДП від депозитів — оподаткування.
“Банківські вклади оподатковуються податком на доходи фізосіб (18%) та військовим збором (1,5%). Для ОВДП у червні скасували ці податки. Тобто такі інвестиції не оподатковуються”, – підсумував експерт.

Як купити ОВДП через Приват24 📱

Ризики інвестування в ОВДП:
  • можливість “не вгадати” з валютою;
  • держава може припинити існування, що, за словами експерта, є “сценарієм армагедону”.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас